Κάτοικοι χωριού στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ εντόπισαν θραύσματα πυραύλων Storm Shadow την Τετάρτη – Ουδέν σχόλιο από το Λονδίνο – Η Ουάσινγκτον έδωσε το τελικό πράσινο φως στο Λονδίνο για τη χρήση των πυραύλων από την Ουκρανία, ανέφεραν οι Times
Η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων ενός χωριού στο Κουρσκ, εντοπίστηκαν θραύσματα από έναν πύραυλο Storm Shadow την Τετάρτη. Παράλληλα, δύο πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από το Γιεσκ, ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στο Κράσνονταρ, σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, το οποίο έχει συνδέσεις με τον στρατό και περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των πληροφοριών.
Η χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο των ηγετών της G20 και έρχεται μετά την έναρξη αντεπίθεσης της Ρωσίας στο Κουρσκ, στο οποίο εισέβαλαν ουκρανικά στρατεύματα τον Αύγουστο.
Ακολουθεί επίσης την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως για τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) εντός της Ρωσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έπειτα απο τις πιέσεις του Ζελένσκι στις δυτικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της άδειας χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία που είναι κρίσιμοι για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.
Kursk region was hit very hard.
Since 14:50, up to 12 Storm Shadow missiles have been fired across the region, fragments of which are being found by residents of the village of Maryino. pic.twitter.com/EOw03Ddgmt
— WarTranslated (Dmitri) (@wartranslated) November 20, 2024
Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει δημοσιεύματα ή επιχειρησιακά θέματα. Προχθές Δευτέρα, ο Στάρμερ απέφυγε να δηλώσει αν η χώρα του θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
Times: Η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως στο Λονδίνο για τους Storm Shadow
Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης, πάντως, άφηναν να εννοηθεί στους Times ότι οι ΗΠΑ φέρεται να επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσική Ομοσπονδία με πυραύλους Storm Shadow.
Σε μια ιδιωτική συζήτηση, μια υψηλόβαθμη βρετανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «η θέση του Στάρμερ είναι απλή: θέλει να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα παρεχόμενα όπλα όπως κρίνει απαραίτητο για την αυτοάμυνά της». Η Βρετανία ασκούσε πίεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό εδώ και αρκετούς μήνες, ανέφεραν οι Times.
Τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργίας του, ο Στάρμερ είχε δηλώσει σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό ότι «η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για αμυντικούς σκοπούς».
Οι ΗΠΑ αρχικά δεν ενέκριναν την εκτόξευση πυραύλων Storm Shadow – που αξιοποιούν τεχνολογία τους – για να πλήξουν τη Ρωσία, επειδή ανησυχούσαν για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, το «σημείο καμπής» ήρθε όταν η Ρωσία έφερε στρατιώτες της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο, κάτι που θεωρήθηκε ως «σημαντική κλιμάκωση».
Οι δυνατότητες του Storm Shadow
Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ικανός να πλήξει στρατηγικούς στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, καθιστώντας τον ιδιαίτερα κατάλληλο για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας. Αυτός ο πύραυλος έχει βεληνεκές έως και 250 χιλιόμετρα, γεγονός που τον καθιστά σοβαρό πλεονέκτημα για την Ουκρανία, επιτρέποντάς της να στοχεύει τοποθεσίες πολύ πέρα από τις γραμμές του μετώπου. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους πυραύλους με παρόμοιο βεληνεκές, ο Storm Shadow είναι πύραυλος κρουζ, που σημαίνει ότι πετά σε χαμηλό ύψος, χρησιμοποιώντας το έδαφος για να «καλυφθεί» από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, μειώνοντας την πιθανότητα αναχαίτισης.