Μία ολοκληρωμένη καμπάνια για την ψυχική υγεία, με τίτλο «Ψυχή μου», εγκαινιάζει η Περιφέρεια Αττικής, το κεντρικό μήνυμα της οποίας είναι «Μιλάμε ανοιχτά και σπάμε τα ταμπού», όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την παρουσίασή της σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Στόχος της καμπάνιας και των προληπτικών, κυρίως, δράσεων της, είναι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάθλιψης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνδρομή του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Αττικής, τους πόρους του ΕΚΤ και του ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027».
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η «κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί, πάντα με την κατάλληλη υποστήριξη και φροντίδα». Απηύθυνε ένα μήνυμα ελπίδας και αποφασιστικότητας και τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης γύρω από το φαινόμενο της κατάθλιψης, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί τη συχνότερη ψυχική διαταραχή παγκοσμίως. Τόνισε πως η περιφέρεια επενδύει με συνέπεια και υπευθυνότητα σε πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να μείνουμε παρατηρητές και ουραγοί σε οποιοδήποτε πρόβλημα, θα είμαστε στα πάντα πρωταγωνιστές και αρωγοί· ιδίως όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας. Βγαίνουμε από τον μοναχικό κόσμο της κατάθλιψης. Μιλάμε. Ζητάμε βοήθεια. Διώχνουμε τη θλίψη, το φόβο, την απογοήτευση. Αφήνουμε πίσω μας τη σκοτεινή περίοδο της κατάθλιψης και κοιτάμε ξανά τη ζωή με ελπίδα. Στέλνουμε το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τείχη που υψώνει γύρω τους η κατάθλιψη, πως δεν είστε μόνοι».
Υπογράμμισε την αυξητική τάση που καταγράφει η κατάθλιψη και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, και διαβεβαίωσε ότι «θα σταθούμε αρωγοί και πολύτιμοι βοηθοί σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιας μορφής δυσκολίες».
Η πρωτοβουλία της περιφέρειας για την ψυχική υγεία είναι πολυεπίπεδη και στοχεύει στην ενημέρωση, την επιμόρφωση και την άμεση υποστήριξη των πολιτών.
Οι βασικοί άξονες είναι τρεις:
1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού
-Με την παραγωγή έξι βίντεο, παρουσιάζονται οι τρόποι εκδήλωσης του φαινομένου.
Τα βίντεο αφορούν τις παρακάτω θεματικές:
– Γυναικεία κατάθλιψη
– Κατάθλιψη στους άντρες
– Κατάθλιψη στους έφηβους
-Ο ρόλος του bullying και της βίας στα σχολεία
– Οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά και τους εφήβους.
* Προβολή ιστοριών ανθρώπων που έχουν βιώσει την κατάθλιψη
* Καμπάνια προβολής σε παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα, με στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να μιλήσουν για τα συναισθήματα και να ζητήσουν βοήθεια.
2. Επιμόρφωση στελεχών κοινωνικών δομών μέσω προγράμματος τρίμηνης διάρκειας το οποίο θα διεξάγεται εξ αποστάσεως και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης. Αφορά στα στελέχη των κοινωνικών δομών της περιφέρειας και των δήμων, καθώς και άλλων συγχρηματοδοτούμενων δομών, όπως:
* Κέντρα κοινότητας.
* Δομές αστέγων.
* Ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.
* Μονάδες παιδικής προστασίας και στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.
– Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε επτά δήμους: Αθήνας, Μεγαρέων, Λαυρίου, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Γλυφάδας και Πειραιά.
Στις ημερίδες που θα ακολουθήσουν, ειδικοί επιστήμονες θα μιλήσουν για την κατάθλιψη και τους τρόπους διαχείρισής της, ενώ άνθρωποι που την έχουν βιώσει θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες, ενισχύοντας την ανοιχτή συζήτηση και την κατανόηση γύρω από τη διαταραχή.
Με την πρωτοβουλία αυτή, κατέληξε ο περιφερειάρχης «επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις. Εστιάζουμε στην πρόληψη, τη στήριξη και την ενδυνάμωση. Στόχος μας είναι να καταρρίψουμε τα στερεότυπα, να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό στίγμα και να δώσουμε στους συμπολίτες μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και να ξαναδούν τη ζωή με αισιοδοξία».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Δρ. Θάνος Ασκητής, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία, αναφέροντας: «Η κατάθλιψη είναι μία σοβαρή πολυπαραγοντική ψυχική διαταραχή που πλήττει το 5,7% του πληθυσμού στην Ελλάδα και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Καταστρέφει τον άνθρωπο και μακροχρόνια τον οδηγεί στην άνοια. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο, με ποσοστό 6%, ενώ η αυτοκτονία παραμένει η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών, πάνω από το 75% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν λαμβάνουν βοήθεια.
Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του δημοσιογράφου Σταμάτη Μαλέλη σχετικά με την σημασία της δημοσιογραφικής κάλυψης των θεμάτων ψυχικής υγείας. Καταθέτοντας το προσωπικό του βίωμα, από τη 12ετή επιρροή του φαινομένου της κατάθλιψης στη ζωή του, ανέφερε ότι έθεσε ως προτεραιότητα του, την ευαισθητοποίηση για το πώς μπορεί κανείς να νικήσει αυτό το «τέρας», όπως το αποκαλούσε.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή «την εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η περιφέρεια και ο Νίκος Χαρδαλιάς». Μία πρωτοβουλία πρόσθεσε, που σπάει τα ταμπού και ανοίγει τον δρόμο για την απενοχοποίηση του στίγματος. «Δείχνει τον δρόμο και σε άλλους φορείς, για το τι πρέπει να κάνουν. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεράσουμε το στίγμα και να αναζητήσουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε».
Τέλος, στην συνέντευξη παρέστη και η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, Μένη Μαλλιώρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ