Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, διαδηλώνουν ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων και του ενεργειακού κόστους.
«Ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η υπερπροσπάθεια των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από μόνη της, δεν αρκεί για την επιβίωση της αγροτικής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, είναι διαχρονικά και δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή για την επίλυση τους. Κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις κ.α. είναι μερικά από τα ζητήματα που ταλανίζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στο ΥπΑΑΤ», επισημαίνει στο κάλεσμα για την κινητοποίηση ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.
Στήριξη του δίκαιου αγώνα τους ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο Κρήτης εκφράζεται η στήριξη των επιμελητηρίων στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των μελισσοκόμων και των αλιέων: «Είναι αυτονόητο ότι είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της παραγωγής, καθώς όσο ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης είναι σε κίνδυνο, τόσο απειλείται και η ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ευημερία του νησιού. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της οικονομίας μας, ενώ παράλληλα συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση, τον πολιτισμό και την ποιότητα των προϊόντων που προβάλλουν την Κρήτη διεθνώς».
Τα αιτήματα
«Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Ηρακλείου το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2025 παρουσία εκπροσώπων όλων των κλάδων του πρωτογενούς τομέα (ελαιοκομία-αμπελουργία-κτηνοτροφία-μελισσοκομία-αλιεία-παραγωγή οπωροκηπευτικών κλπ), καλείστε την Τετάρτη 15/1/2025, ημέρα διεξαγωγής του Παγκρήτιου Συλλαλητηρίου, να στηρίξετε έμπρακτα το δίκαιο αγώνα μας», επισημαίνει η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή.
Έτσι, στα αιτήματα διεκδίκησης περιλαμβάνονται:
Για την κτηνοτροφία:
Το γάλα να πάρει την αξία που έχει στην Πάνω Ελλάδα και να μπορεί το Κρητικό Γάλα να γίνεται Π.Ο.Π προϊόντα ( όπως η Φέτα στην Ηπειρωτική Ελλάδα)
Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης ώστε να υπάρχει τεχνική λύση και στελέχωση των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση Ζωονόσων.
Η αύξηση του αφορολόγητου και του ακατάσχετου ορίου των οικονομικών Ενισχύσεων άνω των 7.500 ευρώ που είναι σήμερα.
Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και Τροποποίηση κανονισμού.
Ίση κατανομή ενισχύσεων όσον αφορά την Κρήτη σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Αυστηροί έλεγχοι των Ελληνοποιήσεων στα προϊόντα του Πρωτογενή τομέα.
Ένταξη Αγροτοκτηνοτρόφων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ενεργοποίηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλο τον Πρωτογενή Τομέα μέσω Τιμολογίων.
Για την αμπελουργία:
Επιδότηση στο Κόστος Παραγωγής (Ενέργεια, καύσιμα)
Επιδοτούμενη αναμπέλωση στα επιτραπέζια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κόκκινα Δάνεια σε όλα τα Funds
Για την ελαιοκομία:
Συνδεδεμένη ενίσχυση βάσει της παραγωγής ελαιολάδου.
Ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό των βροχοπτώσεων.
Αναδιανομή επιδοτήσεων με ενίσχυση των δενδρωδών καλλιεργειών (ελιές) λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση κόστους παραγωγής και τελική αξία προϊόντος.
Μείωση του κόστους παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά) στα Ελαιουργεία, στις Γεωτρήσεις Άρδευσης που ανήκουν σε Ομάδες Παραγωγών και σε Συνεταιρισμούς, με υποχρεωτική διασύνδεση τους από τον Δ.Ε.Δ.Η.Ε..
Έγκριση Ελαιολάδου Π.Γ.Ε Κρήτης.
Για την αλιεία:
Εισβολικά ξενικά είδη, αποζημίωση για αλιευτικά εργαλεία, απώλεια εισοδήματος και εργατοώρες και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
Θηλαστικά είδη (φώκιες, χελώνες, δελφίνια κλπ), αποζημίωση αλιευτικών εργαλείων και απώλεια εισοδήματος, και οι αποζημιώσεις να δίδονται κάθε χρόνο και όχι εφάπαξ.
Επιδότηση για Νέους Αλιείς
Για τη μελισσοκομία:
Οικονομική ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω ξηρασίας το 2024 στο Ν. Ηρακλείου
Ελληνοποιήσεις μελιού.
Παράταση παλαιού προγράμματος βιολογικών και άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος.
Μέτρα αντιμετώπισης για το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Τροποποίηση του Κανονισμού για τη μελισσοκομία στον ΕΛΓΑ.
Να σχεδιαστούν στρατηγικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Ξηρασία) στην μελισσοκομία της Κρήτης.