Η κυρία Ελένη Καμενίδου ήταν μεταξύ των Ελλήνων που συμμετείχαν στην αιματοβαμμένη τουριστική εκδρομή και μιλά στο protothema.gr
Το ημερολόγιο έγραφε 18 Απριλίου 1996, όταν 18 Έλληνες ταξιδιώτες προσκυνητές έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες αδίσταχτων μουσουλμάνων τρομοκρατών στο ξενοδοχείο «Γιουρόπα» στο Κάϊρο της Αιγύπτου.
Όλα ξεκίνησαν στις 6:50 το πρωί, τοπική ώρα (σ.σ.: 7:50 ώρα Ελλάδας) όταν έφτασε στο ξενοδοχείο το τουριστικό λεωφορείο που θα παραλάμβανε τους Έλληνες ταξιδιώτες για ξενάγηση στην Αλεξάνδρεια. Τρεις ένοπλοι εμφανίστηκαν από το πουθενά και γάζωσαν με σφαίρες τους Έλληνες επισκέπτες. Το τρομοκρατικό χτύπημα προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή, ενώ όπως αργότερα δήλωναν άνθρωποι της κυβέρνησης της Αιγύπτου οι σφαίρες δεν προορίζονταν για τους Έλληνες αλλά για Ισραηλινούς.
Η κυρία Ελένη Καμενίδου ήταν μεταξύ των Ελλήνων που συμμετείχαν στην αιματοβαμμένη τουριστική εκδρομή και δέχτηκε μια σφαίρα από τα πυρά των τρομοκρατών. «Έχουν περάσει 28 χρόνια αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω όλα όσα έζησα εκείνο το πρωϊνό» λέει αρχικά στο protothema.gr και εξιστορεί όλα όσα συνέβησαν. «Ημασταν στο ξενοδοχείο και παίρναμε το πρωϊνό μας. Θα πηγαίναμε στις Πυραμίδες και την Αλεξάνδρεια και περιμέναμε το λεωφορείο. Μαζί με κάτι άλλες γυναίκες που είμασταν μαζί βγήκαμε από το ξενοδοχείο. Ήρθε το λεωφορείο στεκόμασταν στο πεζοδρόμιο και μιλούσαμε. Ξαφνικά είδα δυο άτομα ντυμένα με μαύρα κουστούμια και άσπρα πουκάμισα που κρατούσαν θήκες που βάζουμε μουσικά όργανα. Είχαν κάτι πρόσωπα όπως κάποιοι γκάνγκστερς που βλέπουμε στον κινηματογράφο. Μια φωνή μέσα μου μου λέει, λες να έχουν όπλα; Αλλά απαντώντας στον εαυτό μου είπα Ελένη πολύ τηλεόραση βλέπεις. Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου και άρχισαν οι πυροβολισμοί και άνθρωποι να πέφτουν κάτω. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Έπεσα και εγώ κάτω και έμεινα εκεί ακίνητη. Αν κουνιόμουν θα με είχαν αποτελειώσει».
Η Ελένη Καμενίδου από τον Ασπρόπυργο ήταν από τους τυχερούς παρότι χτυπήθηκε από σφαίρα των τρομοκρατών. «Μια γερόντισσα στη Σέριφο μου είχε πει να μην πάω σε εκείνο το ταξίδι γιατί κάτι θα γινόταν αλλά εμένα η λαχτάρα μου να πάω στους Άγιους Τόπους ήταν μεγάλη. Στην επίθεση οι τρομοκράτες με χτύπησαν με καλάσνικοφ. Η σφαίρα με βρήκε στο στήθος πέρασε χιλιοστά από την καρδιά και βγήκε από την ωμοπλάτη. Η θεία μου που ήταν μαζί μου σκοτώθηκε όπως και άλλοι συνταξιδιώτες».
Σήμερα 28 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση η κυρία Κομενίδου ετοιμαζόταν και πάλι να επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια. «Θα κάναμε φέτος Πάσχα στο Σινά στην μονή της Αγίας Αικατέρινης αλλά λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ ματαιώθηκε η εκδρομή. Αλλά μετά την επίθεση του 1996 έχω ξαναπάει ταξίδι στην Αλεξάνδρεια και πήγα και στο ξενοδοχείο που μου επιτέθηκαν. Τότε είχαμε πάει να προσκυνήσουμε στους Αγίους Τόπους στα Ιεροσόλυμα. Είχα δει το Άγιο Φως το οποίο είναι αληθινό άσχετα με το τι λένε κάποιοι. Είχαμε πάει σε όλες τις περιοχές της Ιερουσαλήμ, ήταν μια παραμυθένια εκδρομή και είχαμε φτάσει στην Αλεξάνδρεια για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Αλλά έγινε η τρομοκρατική επίθεση. Αλλά ακόμη και μετά από αυτό δεν φοβήθηκα και ξαναπήγα εκδρομή εκεί. Και θα ξαναπάω».
Την επίθεση ανέλαβε η αιγυπτιακή τρομοκρατική οργάνωση Γκαμά Αλ Ισλαμίγια. Τέσσερα μέλη της φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ»,δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος» άρχισαν να πυροβολούν δολοφονώντας 18 Έλληνες, ενώ άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν.
Τη στιγμή εκείνη στο ξενοδοχείο «Γιουρόπα» βρίσκονταν περίπου 150 Έλληνες. Οι ένοπλοι πυροβολούσαν ανενόχλητοι επί τρία λεπτά ενώ ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση για να σωθεί. Όπως δήλωναν αργότερα αυτόπτες μάρτυρες η μανία των τρομοκρατών ήταν τέτοια που κυνηγούσαν τραυματισμένους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Όταν πια ολοκλήρωσαν την επίθεση έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής τους, διασχίζοντας τη λεωφόρο των Πυραμίδων επιβιβάστηκαν σε ένα μίνι βαν που τους περίμενε. Ο οδηγός ενός λεωφορείου προσπάθησε να τους κλείσει το δρόμο αλλά ένας από τους δολοφόνους κατέβηκε από το βαν και τον απείλησε με όπλο. Οι δράστες διέφυγαν από ένα σοκάκι που οδηγεί στην πολυσύχναστη συνοικία της Αλμίγια.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η τρομοκρατική επίθεση οι Έλληνες συγγενείς των ταξιδιωτών έσπευσαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία ρωτώντας για τους δικούς τους ανθρώπους. Παράλληλα μέσα σε λίγες ώρες δυο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για την Αίγυπτο. Στο ένα από αυτά τοποθετήθηκαν οι σοροί των νεκρών και το άλλο μετέφερε τους τραυματίες. Οι Έλληνες εκδρομείς είχαν ξεκινήσει από τα Ιεροσόλυμα όπου είχαν πάει για να προσκυνήσουν στους Αγίους Τόπους και πήγαν οδικώς στην Αλεξάνδρεια. Όμως έπεσαν θύματα του πολέμου μεταξύ μουσουλμάνων και ισραηλινών