Με μεγάλη δυναμική η συνταγογράφηση – Πέρσι τέτοια εποχή είχαν συνταγογραφηθεί 150.000 αντιγριπικά – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Για τον λόγο αυτό εντείνονται οι προσπάθειες των αρμοδίων και για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα δράση με κινητές μονάδες εμβολιασμού του πληθυσμού, παρουσία του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αρμόδιου για τον εμβολιασμό, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους.
Τις «κόκκινες» -λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και συνεπώς της έξαρσης της επιδημίας- περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης επισκέφθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, σε μια προσπάθεια άμεσης επίλυσης των όποιων προβλημάτων και ενίσχυσης των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων ασθενών που νοσηλεύονται.
Με μεγάλη δυναμική η συνταγογράφηση των εμβολίων
Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα δεδομένα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, κατά το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου συνταγογραφήθηκαν περισσότερα από 570.000 αντιγριπικά εμβόλια σε ασφαλισμένους. Το αντίστοιχο διάστημα του περυσινού Οκτωβρίου είχαν συνταγογραφηθεί περίπου 150.000 αντιγριπικά εμβόλια. Δηλαδή έχει συνταγογραφηθεί περίπου τετραπλάσιος αριθμός εμβολίων, στοιχείο ενδεικτικό του ρυθμού οικοδόμησης του τείχους ανοσίας για την εφετινή αντιγριπική περίοδο.
Πέρυσι δεδομένου ότι δεν ήταν διαθέσιμο εμβόλιο για τη λοίμωξη covid-19, η θωράκιση με το εμβόλιο της γρίπης ήταν μια βασική επιλογή για περισσότερους από 4 εκατομμύρια πολίτες. Ειδικότερα, είχε εμβολιαστεί το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, ποσοστό που παραμένει δυστυχώς ακόμη ζητούμενο στον εμβολιασμό κατά του κορωνοιού.
Όπως είχε επισημάνει κατά την παρουσίαση του εφετινού αντιγριπικού εμβολιασμού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «πέρυσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης αναφορικά με τη γρίπη. Φτάσαμε στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν την περίοδο 2018-2019 οι εμβολιασμοί ήταν 2,2 εκατομμύρια και το 2019-2020 ήταν 3,2 εκατομμύρια». Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.