Σήμερα οι απολογίες των επίορκων – Οι συνομιλίες που τους «έκαψαν»
Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξεδιπλώνεται έπειτα από καταγγελίες των θυμάτων του κυκλώματος που είχαν πέσει στα δίχτυα της εγκληματικής ομάδας. Όπως προέκυψε, «εγκέφαλος» ήταν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκδίας και μαζί με υπαλλήλους, διεκπεραιωτές και λογιστές, εντόπιζε τους επιχειρηματίες-στόχους και απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός εκ των καταγγελλόντων ο οποίος ανέφερε του ότι παρόλο που δικαιούταν επιστροφή 90.000 ευρώ, η απάντηση που έπαιρνε από την εν λόγω ΔΟΥ ήταν αρνητική. Τότε, σύμφωνα με την κατάθεσή του, εμφανίστηκε ένας υπάλληλος της εφορίας ο οποίος πήγε με το φορολογούμενο στη διευθύντρια για να «λυθεί το πρόβλημα», φυσικά με το αζημίωτο φυσικά.
Άλλος επιχειρηματίας που μίλησε στον ΑΝΤ1 περιέγραψε ότι «δρούσαν σαν μαφία εγώ το ένιωσα. Όταν έφυγα από εκεί έφυγα με το σκεπτικό ότι ήταν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά, δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είχε κάτι άλλο να μου πει». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τα μέλη του κυκλώματος του είπαν «δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσα. Δεν ζήτησα τίποτα να μου διαγράψουν, την επιστροφή μου ζήτησα. Μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από επιστροφή φόρου. Μου λέει λέει “τόσα λεφτά θα πάρεις και λίγο είναι” σαν τους χρωστάω χάρη».
Παγώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία
Η αποδόμηση της ομάδας των εφοριακών έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, να δίνει εντολή για επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ και πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας. Την ίδια ώρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα ζητά τη δέσμευση των λογαριασμών των κατηγορούμενων εφοριακών.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η Αρχή για το Ξέπλυμα, ζητά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των οκτώ προσώπων της εφορίας Χαλκίδας για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκόμισαν χρηματικά ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες τα οποία ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες τους σκοπεύοντας στη νομιμοποίηση τους.
Σημειώνεται ότι οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.
Οι συνομιλίες που έκαψαν το κύκλωμα των εφοριακών στη Χαλκίδα
Παράλληλα, αποκαλυπτικές για τη δράση του κυκλώματος εφοριακών που δρούσε στη ΔΟΥ Χαλκίδας είναι οι συνομιλίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης που αλίευσαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια της μεγάλης έρευνας που διεξήγαγαν για τη δυσώδη υπόθεση.
Στις συνομιλίες που παρουσιάζει το protothema.gr οι εφοριακοί μιλούν με συνεργαζόμενους δικηγόρους, διεκπεραιωτές ή συναδέλφους τους και αναφέρονται σε εταιρείες επιχειρηματιών.
Σε μία από αυτές, η προϊσταμένη της εφορίας συζητά με έναν λογιστή για έναν επιχειρηματία και αναφέρονται σε 30 χιλιάρικα.
Λογιστής: Ο… ήταν να έρθει να πάρουμε τηλέφωνο τον χ. δεν ήρθε. Οπότε
Διευθύντρια: Ο… έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75.000.
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και εξακόσια που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Διευθύντρια: Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. 30 θα του πάρουμε.
Λογιστής: Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να. Δεν μπορώ να πάρω τη δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο. .
Διευθύντρια: Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;
Λογιστής: Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η …. Θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω Αύριο.
Διευθύντρια: Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε
«Έχει πάει σε ξενοδοχείο με 500 ευρώ την ημέρα»
Σε άλλη συνομιλία, η διευθύντρια μιλά με μία συνάδελφο της και αναφέρεται στον υποδιευθυντή της εφορίας που έχει πάει διακοπές στο Σικάγο και διαμένει σε ακριβό ξενοδοχείο.
Διευθύντρια: Τι ευχάριστο; Δε μου λες ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
Εφοριακός: Σικάγο πήγε;
Διευθύντρια: Ναι.
Εφοριακός: Εσύ να τα δεις και εγώ
Διευθύντρια: Έχει πάει σε ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ τη μέρα.
Εφοριακός: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δωστου.
Εφοριακός μιλά με λογιστή και του ζητά χρήματα
Σε άλλη συνομιλία μία από τις εφοριακούς συζητά με έναν λογιστή ζητώντας του χρήματα.
Εφοριακός: Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα και πέντε να δώσουμε στους κυρίους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
Λογιστής: Διώξτα τώρα για να πληρωθώ αύριο να φέρω λεφτά. Είμαι ταπί.
Σε άλλη συνομιλία η διευθύντρια συνομιλεί με μία διεκπεραιώτρια για τα χρήματα που θα πρέπει να εισπράξουν.
Διευθύντρια: Ναι, ναι.
Διεκπεραιώτρια: Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σπ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι μπράβο.
Διευθύντρια: Τόσα, όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν.
Διεκπεραιώτρια: Έτσι γαμ… τους, συγνώμη κιόλας, γαμ.. τους τους μαλ…
Διευθύντρια: Ε ναι εντάξει. Δηλαδή ήθελαν πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς γιατί … τίποτα ψίχουλα.
Διεκπεραιώτρια: Να σου πω, ήθελαν να κάνουν την δουλειά με όλους αν το κατάλαβες.
Διευθύντρια: Ναι.
Διεκπεραιώτρια: Λοιπόν αφού είναι να πάρουν τόσα χρήματα.