Μπορεί τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού να έχουν πολλά οφέλη, πέραν της ενυδάτωσης, όπως λιγότερα έξοδα για αγορά νερού, αλλά και λιγότερα πλαστικά μπουκάλια, όμως είναι σημαντικό να μην αμελούμε την καθαριότητά τους. 

Η συχνή χρήση ενός ακάθαρτου μπουκαλιού μας φέρνει σε επαφή με περίπου 20,8 εκατομμύρια μονάδες αποικιών βακτηρίων (CFUs), που αντιστοιχούν σε περίπου  40.000 φορές περισσότερα μικρόβια από όσα βρίσκονται στο καπάκι της τουαλέτας, σύμφωνα με έρευνα της waterfilterguru.com.

«Μια συνηθισμένη παρανόηση, όσον αφορά την υγιεινή των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού είναι ότι, καθώς το γεμίζετε με καθαρό νερό και έρχεται σε επαφή μόνο με το στόμα σας, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να το καθαρίζετε συχνά» εξηγεί ο παθολόγος δρ Donald Grant. Ακόμα, προσθέτει ότι κάθε φορά που πίνουμε από το μπουκάλι, μεταφέρουμε βακτήρια από το στόμα μας, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν μέσα στο δοχείο.

«Οτιδήποτε είναι επαναχρησιμοποιήσιμο μπορεί να είναι επιρρεπές στη συσσώρευση βρωμιάς, σκόνης ή υπολειμμάτων και, ως εκ τούτου, βακτηρίων», συμπληρώνει ο γενικός γιατρός δρ Suhail Hussain και παρατηρεί ότι τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού αποτελούν ιδανικό περιβάλλον «φιλοξενίας» βακτηριών, λόγω της αυξημένης υγρασίας.

Επιπρόσθετα μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα στο βιδωτό καπάκι ή στο αναδιπλούμενο καλαμάκι, ενώ η αποθήκευση του παγουριού σε μια τσάντα γυμναστικής, μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης βακτηριών από το εσωτερικό της τσάντας. Επιπλέον, κάθε φορά που αγγίζουμε το καπάκι ευνοείται η μεταφορά μικροοργανισμών από τα χέρια μας ή από τις επιφάνειες που ακουμπήσαμε.

Τα βακτήρια που συνήθως ανιχνεύονται στο καπάκι, το στόμιο ή τα τοιχώματα του μπουκαλιού είναι ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, το Ε.coli  και τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως γαστρεντερίτιδα (με συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό).

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com