Μομφές κατά της Λευκορωσίας στο κείμενο συμπερασμάτων – Συστηματικότερες επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα νόμιμης παραμονής στην ΕΕ, ζήτησε το Συμβούλιο – Η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξή της στην Ουκρανία και ζήτησε αποκλιμάκωση από τη Ρωσία
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από συγκεκριμένες χώρες και ειδικότερα -τη συγκεκριμένη περίοδο- από τη Λευκορωσία.
Το επικαιροποιημένο κείμενο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να συνεργαστούν με τις χώρες της ΕΕ για να υιοθετήσουν μια «πιο ενοποιημένη» πολιτική για τους επαναπατριζόμενους μετανάστες που δεν δικαιούνται νόμιμη παραμονή.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία μιας πιο ενοποιημένης πολιτικής επιστροφών της ΕΕ και καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, μαζί με τα κράτη μέλη, να αναλάβουν γρήγορα δράση για να εξασφαλίσουν αποτελεσματικές επιστροφές», αναφέρουν τα συμπεράσματα.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τις προσπάθειες τρίτων χωρών να εργαλοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρει το έγγραφο, φωτογραφίζοντας τη Λευκορωσία, ενώ κατά το παρελθόν ανάλογη τακτική είχε ακολουθήσει και η Τουρκία.
Υπογραμμίζει, δε, το κείμενο συμπερασμάτων, «την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης».
Όσον αφορά στην υπόθεση της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και έκαναν λόγο για «πολλαπλές κυρώσεις» σε όλα τα επίπεδα, προς τη Ρωσία, αν και εφόσον το Κρεμλίνο προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες.
Τα τελικά συμπεράσματα για την Ουκρανία επιβεβαίωσαν την απειλή των ηγετών της ΕΕ να πλήξουν τη Ρωσία με «περιοριστικά μέτρα συντονισμένα με τους εταίρους» εάν η Μόσχα αναλάβει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».
Προηγουμένως, τα συμπεράσματα περιλάμβαναν μόνο μια λιγότερο συγκεκριμένη αναφορά σε «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος». Στα συμπεράσματα συνυπολογίστηκε και η θέση των ΗΠΑ και οι πιθανές κυρώσεις από κοινού με χώρες της ΕΕ.
Τα συμπεράσματα αναφέρουν περαιτέρω ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκαλούνται από τη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία» και επίσης να περιορίσει την «επιθετική ρητορική».
Σε περίπτωση που προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα υποστεί κυρώσεις με «τεράστιο κόστος», διαμηνύει η πρόεδρος της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα έχουν «τεράστιο κόστος» για τη Ρωσία εάν ο ρωσικός στρατός προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε τις πρώτες πρωινές ώρες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Εάν η Ρωσία κινηθεί εναντίον της Ουκρανίας, η (Ευρωπαϊκή) Ένωση θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων που θα προκαλούσαν τεράστιο κόστος. Έχουμε προετοιμαστεί γι’ αυτό», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, η οποία εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.