Φθινοπωρινό πακέτο : Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για φοροελαφρύνσεις και στήριξη της απασχόλησης

Μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστεί το φθινοπωρινό πλαίσιο στήριξης, με την κυβέρνηση να εξετάζει, μεταξύ άλλων, τη δίμηνη παράταση κάποιων υφιστάμενων μέτρων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Στο νέο πακέτο που αναμένεται από Σεπτέμβριο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών,η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η χρονική επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις- με ισχύ το 2021- που θα αφορά φοροελαφρύνσεις, ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ.

Από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ ενισχύθηκαν περισσότερες από 19.000 επιχειρήσεις στα νησιά με ποσό πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε το πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ που θα ακολουθήσει θα διευρυνθούν τα κριτήρια για τους δικαιούχους με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (ΑΝΤ1) η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο είτε επέκτασης υφιστάμενων μέτρων, είτε θέσπισης νέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, αλλά η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την πανδημία.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών. Για τις καθυστερήσεις στις καταβολές του Ιουλίου, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για να δηλώσουν οι εργοδότες τους εργαζόμενούς τους για τον μήνα Ιούλιο έως τις 24 Αυγούστου και η καταβολή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

Στήριξη εργασίας
Αναζητώντας δημοσιονομικό χώρο, περί τα 2 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να ανασύρει τις δεσμεύσεις περί “μειώσεων φόρων” από το 2021, που έμειναν πίσω χρονικά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Στο υπό εξέταση πακέτο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά η στήριξη της μισθωτής εργασίας.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της αδήλωτης εργασίας. Εξάλλου, η πανδημία έβαλε στον “πάγο” την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020, το οποίο μετατίθεται, ενδεχομένως για το 2021.

Βυθίζονται τα τουριστικά έσοδα
Ο Αύγουστος και η επιδημική έξαρση διαμορφώνουν κλίμα πως τα στοιχεία για τον τουρισμό ενδεχομένως να είναι χειρότερα των προβλέψεων, μετά και την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως μπορεί συνολικά μπορεί να χαθούν έως 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο ο τζίρος μειώθηκε κατά 16,4%, κάτι που συνεπάγεται απώλειες των 3,7 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, όπου καταγράφηκε πτώση 87%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου η πτώση έφτασε το 25,1% (-19,8 δισ. ευρώ), με τον τουρισμό και την εστίαση να σημειώνουν πτώση στον τζίρο τους 78,8% (-2,6 δισ. ευρώ).

Στο προσκήνιο η «Γέφυρα»
Μέχρι να ξεκινήσει η εισροή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης (από το 2021), από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο αναμένονται στα κρατικά ταμεία πόροι “γέφυρα” άνω των 3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι το δημοσιονομικό κόστος. Αφορά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη δαπανών από τα κοινοτικά προγράμματα, που μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί περί τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από το σχέδιο SURE – για τη στήριξη της απασχόλησης – αναμένονται περί τα 1,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ένεση αποτελουν και οι δόσεις των 640 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, που είναι στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης. Τα κρατικά διαθέσιμα βρίσκονται στα επίπεδα 33,7 δισ. ευρώ, έναντι 31,5 δισ. ευρώ στην αρχή του Αυγούστου και 37,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάρτιο. Επιπλέον, το φθινόπωρο προγραμματίζεται νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το Σεπτέμβριο για την άντληση 1-2 δισ. ευρώ, προκειμένου το αυξομειούμενο ταμειακό “μαξιλάρι” να μένει στα επίπεδα των 33,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr