Γαλλία: Προ της κατάρρευσης η κυβέρνηση Μπαρνιέ για τον προϋπολογισμό

Ραγδαίες εξελίξεις – Ο πρωθυπουργός ενεργοποίησε το 49.3 του Συντάγματος για να περάσει τον προϋπολογισμό δίχως ψηφοφορία – Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν προανήγγειλε κατάθεση της πρότασης μομφής – Οικολόγοι και το κόμμα της Λεπέν ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσου υπέρ

Σε μια αποφασιστική κίνηση για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στη διαδικασία έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ, προχώρησε στην ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος. Με αυτή την απόφαση, παρακάμπτει την ψηφοφορία στη Βουλή και αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού. Η απόφασή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με το μέτωπο της Αριστεράς να προαναγγέλλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και τους οικολόγους.

Όπως μετέδωσε το BFMTV, ο Μπαρνιέ δήλωσε: «Έφτασα στο τέλος του διαλόγου με τα κόμματα. Πιστεύω ότι φτάσαμε τώρα σε μια στιγμή αλήθειας που φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους». Τόνισε ότι η απόφασή του υπαγορεύεται από την ανάγκη προάσπισης του συλλογικού συμφέροντος έναντι συγκεκριμένων πολιτικών ή οικονομικών πιέσεων. «Νομίζω ότι οι Γάλλοι δεν θα μας συγχωρούσαν που προτιμούσαμε συγκεκριμένα συμφέροντα από το μέλλον του έθνους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η χρήση του άρθρου 49.3 επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδια χωρίς την έγκριση της Βουλής, εκτός εάν κατατεθεί και εγκριθεί πρόταση μομφής. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο, το οποίο συχνά επικρίνεται ως αντιδημοκρατικό, αλλά παραμένει νόμιμο και συνταγματικά προβλεπόμενο στη Γαλλία.

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατική διαδικασία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα.

Η ομάδα  «Εθνικός Συναγερμός»  ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός μόλις επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να προωθήσει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό το κείμενο, όπως και αυτή η κυβέρνηση, χρήζει μομφής», έγραψε ο Εθνικός Συναγερμός στο Χ.  «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που ανανεώνει το νήμα του Μακρονισμού», τόνισε μέσω ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά, επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης  μομφής. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να λάβει υπ’ όψιν τις έκτακτες κοινωνικές ανάγκες στο τέλος του μήνα και ότι αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης.

Σε διαφορετική στάση φαίνεται να προσανατολίζεται η Ρεπουμπλικανική Δεξιά. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Λοράν Ουκιέ έγραψε στο Χ ότι «ο καθένας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις ευθύνες του: το γενικό συμφέρον ή το χάος», καλώντας τους άλλους 46 βουλευτές της ομάδας του να μην ψηφίσουν τη μομφή κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ.

Επικοινωνία με Λεπέν

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλος πρωθυπουργός και Μαρίν Λεπέν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. «Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αποτέλεσε αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας σε μια κοινή επιτροπή, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια», επεσήμανε το Matignon στο σχετικό δελτίο.

Ωστόσο, ο Μπαρνιέ προέβη σήμερα σε μια ακόμη υποχώρηση, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του, μετά το «τελεσίγραφο» της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, και του εκλεκτού της, Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η στάση της Ακροδεξιάς

Κλείσιμο
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η κυβέρνηση του Παρισιού δεσμεύεται «ότι δεν θα υπάρξει μείωση αποζημίωσης για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα το 2025», ένα από τα αιτήματα του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (RN), ηγέτης του οποίου είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, το «πουλέν» της Λεπέν.

«Έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα σχετικά με το θέμα αυτό (σσ. της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης). Η Μαρίν Λεπέν, εκ μέρους του Εθνικού Συναγερμού, υπενθύμισε το θέμα αυτό ξανά στον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μπαρντελά, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, υποστήριξε ότι το ακροδεξιό κόμμα θα υποστηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, εκτός αν πραγματοποιηθεί ένα «θαύμα της τελευταίας στιγμής».

«Η ψηφοφορία για μομφή της κυβέρνησης και, συνεπώς, η απουσία προϋπολογισμού για το έτος 2025, θα σπάσει αυτή την ουσιαστική δυναμική για την προστασία των συμπολιτών μας, εμποδίζοντας την προτεινόμενη αύξηση κατά 3,3 δισ. ευρώ για τον αμυντικό μας προϋπολογισμό», ανέφερε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνού, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ο υπουργός επεσήμανε τις συγκεκριμένες συνέπειες μιας ενδεχόμενης πρότασης μομφής: «Για τους στρατιώτες μας αυτό θα σήμαινε την άμεση αδυναμία αύξησης των αποδοχών τους. Και η αδυναμία πρόσληψης των 700 επιπλέον προβλεπόμενων υπαλλήλων», υποστήριξε.

Το άρθρο «49.3», το προνόμιο του Μπαρνιέ

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε ψήφο δυσπιστίας, από την οποία θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο εάν το κόμμα της Λεπέν απείχε, με τον Γάλλο πρωθυπουργό να έχει ελάχιστες ελπίδες να βρει υποστήριξη από την αριστερά.

Σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός είναι το μεγαλύτερο στην γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με περισσότερους από 140 βουλευτές. Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπαρνιέ ακύρωσε μια προηγουμένως προγραμματισμένη αύξηση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια παραχώρηση προς τους πολέμιούς του.

Η κυβέρνηση μπορεί να τροποποιήσει το σχέδιο νόμου μέχρι την τελευταία στιγμή και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προέτρεψε τον Μπαρνιέ να το κάνει.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης, είπε στον Μπαρνιέ ότι θα το καταψήφιζε εάν εφαρμόσει το άρθρο 49.3, λέγοντας ότι δεν θα έχει «άλλη επιλογή».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της Γαλλίας κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, με την ελπίδα να μειωθεί το έλλειμμα του δημόσιου τομέα σε 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 6,1% του ΑΕΠ φέτος.