Όλες οι δράσεις του ΥΠΕΝ
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά ταφής της τάξης του 10% ως το 2030».
Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο: «Ο εθνικός στόχος και πρόκληση είναι όχι μόνο η χώρα μας να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις στη διαχείριση αποβλήτων στην ΕΕ, αλλά μέχρι το τέλος της δεκαετίας να πρωταγωνιστεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας», ενώ ήδη, όπως επεσήμανε: «Με τις δράσεις του ΥΠΕΝ, έχουμε καταφέρει σημαντική μείωση των ευρωπαϊκών προστίμων».
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το 2021 ως μία χρονιά γεμάτη με θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και υλοποίηση δράσεων στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
«Το 2021 ήταν μία κομβική χρονιά για το θεσμικό πλαίσιο στη διαχείριση των αποβλήτων και αυτό γιατί μετά το 2020 που συντάξαμε το νέο ΕΣΔΑ, ήρθαμε με το νόμο 4819, τις λοιπές υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα να ενσωματώσουμε ως οφείλαμε στο εθνικό δίκαιο, τις οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων».
Άρα, τονίζει: «Ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο οφείλει να έχει η χώρα και το 2022 ξεκινάμε δυναμικά με την πρόκληση να εφαρμόσουμε πλέον και στην πράξη τη νομοθεσία αυτή τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και της επαναχρησιμοποίησης».
Ειδικά, όσον αφορά την πρόληψη συντάσσεται Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας αποβλήτων, ενώ στόχος είναι να δημιουργήσουμε κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών σε κάθε δήμο άνω των 20.000 κατοίκων, όπως ανέφερε ο κ. Γραφάκος.
Ενώ, ανέλυσε τις δράσεις του ΥΠΕΝ τη χρονιά που πέρασε, σε μία δυναμική προσπάθεια να επιταχυνθούν οι πολιτικές για την αξιοποίηση αποβλήτων στη χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα