H La Liga κορυφαίο πρωτάθλημα της δεκαετίας στον κόσμο, 15η η Ελλάδα

messi

Η IFFHS τοποθέτησε το ισπανικό πρωτάθλημα στην κορυφή του κόσμου για την περίοδο 2011-2020,αφήνοντας 2η την Premier League. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση, ενώ ξεκάθαρη είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου είθισται στο να ανακοινώνει αμφιλεγόμενες αποφάσεις και rankings για το άθλημα. Αυτή τη φορά λοιπόν ανακοίνωσε ότι με βάση τον δικό της τρόπο να μετράει τα δεδομένα, η La Liga (11.988 βαθμοί) είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο για τη 10ετία 2011-2020. Στη 2η θέση έμεινε η πολυδιαφημισμένη Premier League (10.498 βαθμοί), ενώ η ελληνική Super League Interwetten (6.084,5 βαθμοί) βρίσκεται στην 15η θέση παγκοσμίως.

Το ισπανικό πρωτάθλημα, η Primera Division όπως είναι αλλιώς γνωστό, έχει ούτως ή άλλως βρεθεί στην κορυφή εννέα φορές στη 10ετία και ήταν αναμενόμενο να λάβει αυτή την τιμητική διάκριση. Οι Αγγλοι βρέθηκαν στην κορυφή μόνο για το 2019. Στην 3η θέση συναντάμε τη Βραζιλία, ενώ Ιταλία και Γερμανία συμπληρώνουν αντίστοιχα τη 10άδα, όπου υπάρχουν έξι ευρωπαϊκές και τέσσερις χώρες από τη Νότια Αμερική (Αργεντινή, Κολομβία, Παραγουάη).

Η μεθοδολογία της IFFHS προφανώς και δεν μπορεί να είναι αντικειμενική για όλο το πρωτάθλημα. Αυτό συμβαίνει, επειδή ουσιαστικά παίρνει τους βαθμούς από τις πέντε πρώτες ομάδες του πρωταθλήματος, τους συμψηφίζει και έπειτα πολλαπλασιάζει το άθροισμά τους με την ειδική βαθμολογία και το ranking που έχει η FIFA για το εν λόγω πρωτάθλημα.

Στην περίπτωση επομένως της ΙσπανίαςΜπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης παίρνουν πολλούς βαθμούς από τις μικρομεσαίες ομάδες, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγάλα club στα άλλα πρωταθλήματα. Βέβαια και στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια οι νικητές πιάνουν τρομακτικές βαθμολογικές επιδόσεις, αλλά θα ήταν ίσως πιο δίκαιο να βρισκόταν ένας τρόπος, ώστε να μετριέται η κάθε Λίγκα με βάση το πραγματικό ανταγωνιστικό της πρόσωπο. Και αυτό ορίζεται μόνο από το σύνολο των ομάδων που συμμετέχουν και όχι μόνο από τις καλύτερες πέντε.