Η κακοκαιρία Emil «χτυπάει» τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα

vroxi-mmΤο απόγευμα θα επηρεαστεί η Αττική – Πότε τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν

Βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Emil η οποία από χθες άρχισε να πλήττει την χώρα από τα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ από σήμερα το πρωί αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι θα επηρεαστούν η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

Τις βραδινές ώρες τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στις περιοχές αυτές υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και πλημμυρικών φαινομένων ενώ οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι από σήμερα το μεσημέρι με απόγευμα το μέτωπο της κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως από τη Δευτέρα το απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών. Και μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών. «Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

marousakis1

Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες. Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά. Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία» ανέφερε στην ανάρτησή του. Για την Αττική ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί με ανάρτησή του για σύντομο πέρασμα ισχυρής νεροποντής κατά το μεσημέρι το οποίο λόγω των ιδιαίτερων συνθήκη που επικρατούν στην πόλη θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης έκανε λόγο και για πλημμυρικά φαινόμενα αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «αιφνίδιες πλημμύρες αναμένεται να σημειωθούν από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το Σάββατο πρωί σε: Λάρισα, ΠιερίαΗμαθίαΠέλλα, ΘεσσαλονίκηΧαλκιδικήΚορινθίαΚυκλάδες».

tsatra1

Σύμφωνα με το meteo.gr για σήμερα βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στο Ιόνιο και στα παράκτια τμήματα των δυτικών ηπειρωτικών θα εκδηλωθούν και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Σταδιακά έως το απόγευμα οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη χώρα ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν η Θράκη και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου, στην Κεντρική Μακεδονία από 8 έως 17, στη Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 7 έως 16, στη Στερεά από 9 έως 15, στην Πελοπόννησο από 6 έως 15 στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 19, στις Κυκλάδες από 13 έως 16, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 18 και στην Κρήτη από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου με εξαίρεση τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και από το πρωί έως το απόγευμα 6 έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις οι οποίες από το πρωί θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες με μικρή πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Επίσης, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου αναμένεται μια «πολική αέρια μάζα» που θα κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και ενδεχομένως επηρεάσει και την Ελλάδα. Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε ότι «ο Μάρτιος θα μπει με διαδοχικές κακοκαιρίες και μετά την Τσικνοπέμπτη, γύρω στις 10 με 12 Μαρτίου, θα έρθει ένα πολικό κύμα στην Ευρώπη, το οποίο ίσως φέρει κρύο και στη Ελλάδα αλλά είναι ακόμα νωρίς για να δούμε πώς ακριβώς θα την επηρεάσει».