Μέσα στο σπίτι
– Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
– Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
– Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
– Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
– Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
– Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
– κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
– μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
– μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
– Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
– Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
– Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Έξω από το σπίτι
– Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά τον σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.
Λέκκας: Θετικό το ότι η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται προς την Αμοργό
Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), που βρίσκεται στη Σαντορίνη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για ενεργοποίηση του ρήγματος που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1956.
«Δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια να γεμίσει πάλι ενέργεια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού. Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους».
Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα
Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.

Ακολούθησαν ακόμα τρεις σεισμοί μικρότερης έντασης 3,8 Ρίχτερ, 4,1 Ρίχτερ και 3,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο (EMSC).
Σεισμός αισθητός και με μεγάλη διάρκεια τα ξημερώματα στη Σαντορίνη
Ακόμα μια σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα (02:13) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ωστόσο αυτή τη φορά είχε διάρκεια πάνω από ένα λεπτό, για πρώτη φορά, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Λίγα λεπτά αργότερα (02:37) σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση, αυτή τη φορά 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23χλμ ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας με εστιακό βάθος στα 17 χλμ.

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 48 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.