Ιράν: Ελεύθερη μετά από φυλάκιση 4,5 χρόνων στην Τεχεράνη έμεινε Γερμανοϊρανή ακτιβίστρια

Η 70χρονη σήμερα Ναχίντ Ταγκαβί είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος – Έμεινε ελεύθερη και επέστρεψε στη Γερμανία μετά την επιδείνωση της υγείας της

Η Γερμανοϊρανή Ναχίντ Ταγκαβί, που είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2020 στην Τεχεράνη, αφέθηκε ελεύθερη και επαναπατρίστηκε στη Γερμανία όπου έφθασε χθες, Κυριακή, όπως ανέφεραν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις σήμερα η κόρη της και η Διεθνής Αμνηστία.

Έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη άνω των 10 ετών τον Αύγουστο του 2021 για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος, η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αφέθηκε ελεύθερη αφού είδε την υγεία της «να επιδεινώνεται σοβαρά» στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, που είναι γνωστή για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κράτησης, σύμφωνα με τη MKO.

Ηλικίας 70 ετών σήμερα, η Ταγκαβί αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από «περισσότερες από 1.500 ημέρες αυθαίρετης κράτησης» και «προσγειώθηκε με ασφάλεια στη Γερμανία» χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια που πέρασε ως πολιτική κρατούμενη στην ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η μητέρα μου Ναχίντ Ταγκαβί αφέθηκε ελεύθερη και επιστρέφει στη Γερμανία», επιβεβαίωσε η κόρη της Μάριαμ Κλάρεν, που δημοσίευσε μια φωτογραφία της ιδίας και της μητέρας της να χαμογελά σε αεροδρόμιο.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2024, η Μάριαμ Κλάρεν είχε ανακοινώσει την επιστροφή της Ταγκαβί στη φυλακή ύστερα από μια περίοδο δύο μηνών κατά την οποία βρισκόταν εκτός φυλακής για ιατρικούς λόγους, αλλά τελούσε υπό επιτήρηση.

Από τη σύλληψή της έως τη δίκη της, η Ταγκαβί «πέρασε πάνω από επτά μήνες σε κελί απομόνωσης» κατά τους οποίους «έπρεπε να κοιμάται στο πάτωμα, χωρίς κρεβάτι ούτε μαξιλάρι, ήταν υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο και δεν της επιτρεπόταν να βγαίνει στον καθαρό αέρα παρά μόνο για 30 λεπτά την ημέρα με καλυμμένα τα μάτια», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι κρατά δεκάδες ξένους με ψευδή προσχήματα στο πλαίσιο στρατηγικής για σύλληψη ομήρων προκειμένου να εξασφαλιστούν παραχωρήσεις από τη Δύση.

Άλλος Γερμανοϊράνος υπήκοος, ο Γιαμσίντ Σαρμάντ, πέθανε στα τέλη Οκτωβρίου σε φυλακή στο Ιράν.

Το Ιράν, που είχε αρχικά ανακοινώσει την εκτέλεσή του, δήλωσε στη συνέχεια ότι ο θάνατός του σημειώθηκε νωρίτερα, υποδηλώνοντας ότι οφειλόταν σε φυσικά αίτια.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε στις 28 Οκτωβρίου, προκάλεσε διπλωματική κρίση με το Βερολίνο, που ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Ιράν και έκλεισε τρία ιρανικά προξενεία στη Γερμανία.