Ο Χανάν Γιαμπλόνκα ήταν πατέρας δύο παιδιών – Ο πατέρας και ο γαμπρός του βρέθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρεσβείας του Ισραήλ για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας
Ο πατέρας και ο γαμπρός του Γιαμπλόνκα είχαν βρεθεί προ ημερών στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρεσβείας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και είχαν κάνει, μέσα από το protothema.gr έκκληση να βρεθεί ο άνθρωπός τους.
Η ενημέρωση της Πρεσβείας αναφέρει: «Με βαθειά θλίψη μοιραζόμαστε την είδηση… Δυστυχώς, ο Hanan Yablonka, όμηρος της Χαμάς στη Γάζα, γιος του Reuven (3ος από αριστερά) ανασύρθηκε νεκρός μαζί με τους Michel Nisenbaum και Orion Hernandez εχτές βράδυ από τις IDF. Ο πατέρας του Reuven, είχε παρευρεθεί στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, για την εκδήλωση της Ημέρας Ανεξαρτησίας του Ισραήλ κάνοντας έκκληση για την απελευθέρωση του γιου του. Δεν υπάρχουν λόγια! Αιωνία τους η μνήμη!».
Τι είχε πει στο protothema.gr ο γαμπρός του 42χρονου
«Ο κουνιάδος μου είναι όμηρος στη Γάζα. Είναι 42 ετών και έχει δύο παιδιά. Πήγε στο φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου και λίγες ώρες μετά, οι τρομοκράτες άρχισαν να έρχονται από τη Γάζα» ανέφερε στο protothema.gr ο κύριος Σάι Αμπάντι, γαμπρός του απαχθέντος Χανάν Γιαμπλόνκα, ο οποίος συνέβαλε στην επικοινωνία, καθώς ο Ρούβεν Γιαμπλόνκα, ο, επίσης παρών, πατέρας του απαχθέντος, δεν γνωρίζει πολύ καλά αγγλικά.
Όπως εξηγεί ο κ. Αμπάντι, ο Χανάν και οι φίλοι του προσπάθησαν να φύγουν από το μέρος της διεξαγωγής του φεστιβάλ, ωστόσο τα μέλη της Χαμάς πυροβολούσαν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να σκοτωθεί μέσα στο όχημα διαφυγής, άλλος στο ύπαιθρο, ενώ ο ίδιος ο 42χρονος Χανάν να μην βρεθεί ποτέ.
«Στην πραγματικότητα μας πήρε 90 μέρες μόνο για να καταλάβουμε λίγο τι του συνέβη. Δεν υπήρξε απαραίτητα ατύχημα ή κάτι τέτοιο. Βρήκαμε το DNA του στο δρόμο. Λίγες εβδομάδες αργότερα ολοκληρώσαμε την έρευνα και συνειδητοποιήσαμε ότι απήχθη από αυτό το μέρος. Μέχρι σήμερα λοιπόν, δεν ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή του. Αν είναι ζωντανός ή νεκρος. Ξέρουμε ότι ήταν τραυματισμένος. Αλλά μόνο αυτό είναι που μπορούμε να γνωρίζουμε», εξήγησε ο κ. Αμπάντι και συνέχισε: «Έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι 10 ετών και μια κόρη 12. Του αρέσει το ποδόσφαιρο και τα πάρτι. Είναι ένας νέος άνδρας που αγαπάει τη ζωή και πιστεύει στην ελευθερία».
Θλίψη Μακρόν για Γαλλομεξικανό που σκοτώθηκε μαζί με τον Γιαμπλόνκα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων που είχαν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά το φόνο των τριών στη διάρκεια της επίθεσης μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Ανέφερε πως τα πτώματα των ομήρων, του Ισραηλινού Χανάν Γιαμπλόνκα, του Ισραηλινο-Βραζιλιάνου Μισέλ Νίζενμπαουμ και του Γαλλομεξικανού Οριόν Χερνάντες-Ραντού ανακτήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας με κοινή επιχείρηση του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης περιοχής όπου τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται σφοδρές μάχες.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να φέρει πίσω τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. «Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία τους. Κάθε σωστή χώρα θα κάνει το ίδιο».
Εκτός του Γιαμπλόνκα, και ο Χερνάντες-Ραντού, 30 ετών, σκοτώθηκε στο μουσικό φεστιβάλ Νόβα, ένα υπαίθριο πάρτι κοντά στη Γάζα όπου η φίλη του Χερνάντες-Ραντού, η Σάνι Λουκ, σκοτώθηκε επίσης, ανέφερε ο στρατός. Το πτώμα της ανακτήθηκε μαζί με άλλων δύο την περασμένη εβδομάδα. Ο Νίζεμπαουμ, 65 ετών, σκοτώθηκε ενώ πήγαινε να φροντίσει την εγγονή του.
Την «απέραντη θλίψη» του εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Γαλλομεξικανού Οριόν Χερνάντες-Ραντού. «Μαθαίνω με απέραντη θλίψη τον θάνατο του συμπατριώτη μας Οριόν Χερνάντες-Ραντού, ομήρου της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου (…) Η Γαλλία παραμένει περισσότερο από ποτέ δεσμευμένη για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter.
Ο Οριόν Χερνάντες-Ραντού είναι ο 43ος Γάλλος ο οποίος σκοτώθηκε από την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που στοίχισε τη ζωή σε συνολικά τουλάχιστον 1.170 ανθρώπους. Δύο Γάλλοι όμηροι παραμένουν κρατούμενοι εδώ και περισσότερο από επτά μήνες.