Κάλτσα με σανδάλι: Τελικά γιατί τα αγαπούν οι Γερμανοί;

541

Τα τελευταία χρόνια, το κλισέ που κάποτε κοροϊδεύαμε στους Γερμανούς μετατράπηκε σε μόδα. Τι ήταν αυτό που τους έκανε να αγαπήσουν τόσο αυτό τον… ιδιαίτερο συνδυασμό;

Κάποτε κανείς δεν θα τολμούσε να φορέσει δημοσίως κάλτσες με σανδάλια χωρίς να φοβάται ότι θα γίνει ρεζίλι. Οι επικριτές του συνδυασμού σχολίαζαν ότι, αν κάνει αρκετή ζέστη για σανδάλια, οι κάλτσες είναι περιττές. Και κυρίως, ότι το αποτέλεσμα ήταν εξόχως αντιαισθητικό.

Κι όμως, πολλοί Γερμανοί δεν πτοούνταν από τα σχόλια – ή τη γελοιοποίηση – συνεχίζοντας να φορούν λευκές κάλτσες με τα κλασικά δερμάτινα σανδάλια τους.

Αν και δεν ήταν οι μόνοι που το έκαναν – ήταν συνηθισμένο ανάμεσα στους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο – με τα χρόνια δημιουργήθηκε το στερεότυπο που επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Είναι όμως στ’ αλήθεια εκείνοι οι πρώτοι που… συνέλαβαν αυτό τον συνδυασμό;

Δημιουργώντας τάσεις από την αρχαιότητα
Το internet δεν διαθέτει πολλές πληροφορίες για την προέλευση του κλισέ.

Το αντίστοιχο κείμενο στην αγγλόφωνη Wikipedia αναφέρει ότι η πρώτη εκδοχή του συνδυασμού βρέθηκε σε έναν… αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής εποχής, στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας. Η ανάλυση των υπολειμμάτων ενός σανδαλιού έδειξε ότι οι Ρωμαίοι τα φορούσαν με κάλτσες ήδη πριν από… 2.000 χρόνια.

Στην Αίγυπτο, μάλιστα, βρέθηκαν κάλτσες ειδικά σχεδιασμένες για αυτό το σκοπό, με ειδικό διαχωριστικό ανάμεσα στα δάχτυλα. Υπολογίζεται ότι είχαν κατασκευαστεί μεταξύ 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.

Οι Ιάπωνες έχουν τη δική τους εκδοχή του συνδυασμού, όπως εξήγησε στη Deutsche Welle η ιστορικός μόδας Μπίργκιτ Χάασε, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο HAW του Αμβούργου. Από τον 15ο αιώνα, οι κάλτσες τάμπι ήταν επίσης ειδικά σχεδιασμένες για να φοριούνται με σανδάλια, τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες.

Η είσοδος των Γερμανών τουριστών
Οι κάλτσες με τα σανδάλια δεν εμφανίζονται σε καμία παραδοσιακή φορεσιά των Γερμανών, παρά το γεγονός ότι οι κάλτσες μέχρι το γόνατο είναι «must» με τα παραδοσιακά lederhosen.

Οι Γερμανοί τουρίστες ήταν εκείνοι που λάνσαραν το… λουκ, σύμφωνα με τη Λένα Ζέμαν, επικεφαλής μόδας της διαδικτυακής έκδοσης της γερμανικής Vogue. «Ανέβαιναν ακόμη και σε βουνά φορώντας κάλτσες του τένις και σανδάλια πεζοπορίας, εντυπωσιάζοντας τους νοτιοευρωπαίους», εξηγεί. Επί χρόνια, οι Γερμανοί ταξίδευαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό, όμως ήθελαν να αισθάνονται «σα στο σπίτι τους» στο εξωτερικό. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που επέλεγαν υποδήματα που τους θύμιζαν τις παντόφλες τους, υποθέτει η Ζέμαν.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι οι Γερμανοί θέλουν να είναι έτοιμοι για κάθε περίσταση, ενώ έχουν αδυναμία στα λειτουργικά ρούχα. Για παράδειγμα, φορώντας κάλτσες με τα σανδάλια πεζοπορίας τους, προστατεύουν τα πόδια τους από τις φουσκάλες.

Η Μπίργκιτ Χαάσε προσθέτει άλλη μία παράμετρο: Οι κάλτσες απορροφούν τον ιδρώτα που συγκεντρώνεται στα σανδάλια. Ίσως, λοιπόν, να μην είναι τόσο άχρηστες όσο δείχνουν.

Επιπλέον, η Γερμανία έχει εξαιρετικά ισχυρή παράδοση στο σχεδιασμό σανδαλιών, με ένα πλήθος διάσημων εταιρειών να έχουν ξεκινήσει από τη χώρα.

Πλέον, πάντως, η τάση του… Γερμανού τουρίστα έχει κατακτήσει τις διεθνείς πασαρέλες. Άλλωστε, επιτρέπει στους fashionistas να αναδεικνύουν τις πανάκριβες κάλτσες τους – και να καθυστερούν λιγάκι το πεντικιούρ.

Πηγή: www.dw.com