5 συν 1 περιστατικά κατάφωρης προσβολής της επιστήμης και της κοινής λογικής – Πάρτυ έκθεσης στον κορωνοϊό, αυτοσχέδιες θεραπείες ασθενών, εξωδικα και αγωγές εις βάρος ιατρών και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας
Μόδα έχουν γίνει και στην Ελλάδα τα λεγόμενα πάρτυ έκθεσης στον κορωνοϊό, δηλαδή του σκόπιμου συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους με νοσούντες ώστε να συμβεί η μετάδοση του ιού. Οι συμμετέχοντες σε αυτά τα πάρτυ είναι κατά κανόνα αρνητές του εμβολιασμού και ο στόχος τους είναι να κολλήσουν, να νοσήσουν και έτσι να αποφύγουν να κάνουν το εμβόλιο. Με αυτή ακριβώς τη «λογική» κατάφερε να νοσήσει υγειονομική εργαζόμενη σε νοσοκομείο της Πελοποννήσου. Η γυναίκα εκτέθηκε σε περιβάλλον με ασθενείς COVID και έπειτα από εύλογο χρονικό διάστημα υποβλήθηκε σε διαγνωστικό έλεγχο. Εκπληξη προκάλεσε στο προσωπικό του ιδιωτικού εργαστηρίου η αντίδρασή της στην ανακοίνωση του θετικού PCR τεστ: χαρά και ενθουσιασμός για τα «ευχάριστα νέα». Οπως η ίδια ισχυρίστηκε, ήθελε να νοσήσει για να αποφύγει να εμβολιαστεί, και κυρίως για να επιστρέψει στην εργασία της από την οποία είχε τεθεί σε αναστολή κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Το προσωπικό των νοσοκομείων αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές περιπτώσεις ασθενών που αναζητούν με καθυστέρηση ιατρική βοήθεια, όταν ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. Σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν διαπιστώνουν ότι οι ανεπανόρθωτες, πολλές φορές, βλάβες δεν έχουν προκληθεί από τη λοίμωξη COVID, αλλά από τις αυτοσχέδιες θεραπείες που έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι ασθενείς. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί εκείνη ενός μεσήλικα άνδρα που κλήθηκαν να διαχειριστούν πρόσφατα οι γιατροί σε νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊού στην Αττική. Ο άνδρας που διακομίστηκε από ασθενοφόρο και έχρηζε άμεσης διασωλήνωσης, σύμφωνα με το στενό συγγενικό του περιβάλλον είχε νοσήσει με COVID 10 ημέρες προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο και έπαιρνε ιβερμεκτίνη κατόπιν σχετικής σύστασης ιδιώτη γιατρού – το όνομα του οποίου γνωστοποιήθηκε στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αντιπαρασιτική δράση και χορηγείται σε συγκεκριμένα δερματικά και γαστρεντερολογικά νοσήματα. Κατά το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 είχε μελετηθεί η χορήγησή του έναντι της λοίμωξης COVID, χωρίς ωστόσο να τεκμηριωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις της ιβερμεκτίνης απογειώθηκαν αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στην Ευρώπη, βρίσκοντας υποστήριξη στους κόλπους της Ακροδεξιάς και παραθρησκευτικών οργανώσεων ως «η φθηνή αποτελεσματική λύση για τον κορωνοϊό που σαμποτάρουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες». Προφανώς ο Ελληνας ασθενής προτίμησε να «επενδύσει» στις φρούδες ελπίδες της ιβερμεκτίνης και ενός γιατρού που δεν ακολουθούσε το επίσημο θεραπευτικό πρωτόκολλο, προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του.
Οσο αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία, τόσο αυξάνει και η παρουσία δικηγόρων που ως νομικοί παραστάτες των νοσηλευόμενων διεκδικούν λόγο στις ιατρικές αποφάσεις και πράξεις. Αυτό δεν ξενίζει πια τους γιατρούς και τα νομικά τμήματα των νοσοκομείων, καθώς έχει εξελιχθεί σε νοσηρό φαινόμενο ασθενείς να αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού και κάθε ιατρική πράξη για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών της. Δεν παύουν επίσης οι γιατροί να εκπλήσσονται όταν έχουν υπερβάλει εαυτούς για να σώσουν ασθενείς που η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή και αντί για «ευχαριστώ» παραλαμβάνουν εξώδικες διαμαρτυρίες και αγωγές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός δικηγόρου που χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου και μετά το εξιτήριό του κινήθηκε νομικά κατά της ιατρικής ομάδας που τον θεράπευσε υποστηρίζοντας ότι ήταν αντίθετος στη διασωλήνωσή του.
Πολλές είναι και οι περιπτώσεις των ασθενών που ενώ έχουν ήδη διαγνωστεί με κορωνοϊό επιμένουν να αρνούνται ότι πάσχουν από τη λοίμωξη και με αγωνία ρωτούν γιατρούς και νοσηλευτές τι περιέχουν οι οροί και τα άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που τους χορηγούνται καθώς έχουν την «πληροφόρηση» ότι μέσω αυτών θα μπει στον οργανισμό τους ο ιός. Προχωρώντας σε άλλο επίπεδο συνωμοσιολογίας, ασθενής «εκμυστηρεύτηκε» στους γιατρούς ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσα στις εκκλησίες. Δεν εννοούσε όμως το προφανές, δηλαδή μέσω του συγχρωτισμού, της μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων και των στοματικών υγρών, αλλά ότι «οι ιερείς που έχουν εμβολιαστεί φυτεύουν τον κορωνοϊό σκοπίμως στη θεία κοινωνία και το αντίδωρο, ή και στο λιβάνι, με στόχο την ύπουλη μετάδοση του ιού». Κατήγγειλε, μάλιστα, συγκεκριμένες ενορίες που γίνεται αυτό.
Πέραν κάθε κοινής και επιστημονικής λογικής είναι η περίπτωση της εγκύου που κλήθηκαν να νοσηλεύσουν γιατροί σε νοσοκομείο της Αττικής, με τον σύζυγο να δηλώνει ευτυχής για τη μόλυνση της γυναίκας του, καθώς έτσι δεν θα χρειαζόταν να κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό… και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος η επίτοκος να γεννήσει τον Αντίχριστο! Τέτοιες απόψεις κάνουν τους γιατρούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι τα άτομα που τις εκφέρουν χρήζουν πρωτίστως ψυχιατρικής προσέγγισης.
Πρόσθετη επιβάρυνση για τις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι και οι περιπτώσεις των συγγενών που αρνούνται να παραλάβουν τις σορούς των ασθενών με COVID, αμφισβητώντας τα αίτια θανάτου. Για περισσότερους από τέσσερις μήνες έμεινε στον νεκροθάλαμο νοσοκομείου της νότιας Ελλάδας η σορός γυναίκας που νοσηλευόταν με λοίμωξη COVID στη ΜΕΘ, καθώς ο γιος της αρνούνταν να την παραλάβει ζητώντας από το νοσοκομείο να παραγγείλει νεκροτομή για να αποσαφηνιστεί αν όντως απεβίωσε από κορωνοϊό ή άλλο αίτιο. «Τέτοια φαινόμενα προκαλούν αύξηση του φόρτου εργασίας των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί ειδικό πρωτόκολλο για τις νεκροτομές COVID ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού», εξηγεί ο ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Αθήνας Νίκος Καρακούκης.