Στην Εντατική Μονάδα νοσοκομείου της Αθήνας, μία γιατρός που φορά γαλάζια προστατευτική στολή, έχει γράψει με μαρκαδόρο πίσω από τον ώμο της το όνομά της, την λένε Γιώτα, και από κάτω έχει ζωγραφίσει μία καρδιά.
Πρόσωπο δεν έχει ο θάνατος
Η καρδιά μοιάζει με χαμόγελο, σαν μήνυμα ελπίδας, σε έναν θάλαμο Εντατικής που ποτέ δεν αδειάζει, όπου ο κοροναϊός περιφέρεται και κολά πάνω σου, ένα με τον αέρα, όπου κυκλοφορούν γιατροί και νοσηλευτές χωρίς πρόσωπα, κουρασμένα πρόσωπα πίσω από τις μάσκες, σαν τον θάνατο που δεν έχει πρόσωπο, πρόσωπο στο τέλος έχουν οι καθημερινά 80 νεκροί, πολλοί από τους οποίους, πριν φύγουν από το νοσοκομείο, παίρνουν σαν τελευταία εικόνα για το ταξίδι το άγγιγμα και την ζωγραφιστή καρδιά.
Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν
Δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν τα κρεβάτια από το ένα σώμα και αμέσως καλύπτονται από το σώμα άλλου ανθρώπου που μεταφέρεται εκτάκτως, που περίμενε διασωληνωμένος τη σειρά του, που ίσως επιλέχτηκε να μπεί αυτός στη ΜΕΘ και όχι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος.
«Πρέπει να προσέξουμε αυτό τον καιρό που έχουμε πάρα πολλά κρούσματα», λέει η Μίνα Γκάγκα.
«Τα κρούσματα είναι από επαφές χωρίς προσοχή. Έχουμε πολλά κρούσματα για τον αριθμό της χώρας, η διαμόλυνση είναι πολύ μεγάλη και να μην αργούν οι ασθενείς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο»
Δεν έχει προηγούμενο η λαίλαπα θανάτου που θερίζει τη χώρα, με δεκάδες νεκρούς κάθε φορά που οι δείκτες του ρολογιού συμπληρώνουν το 24ωρο. Ξεπεράσαμε την Τετάρτη τις 17.000, οδεύουμε ολοταχώς προς τις 18.000 και ο θάνατος σπέρνει τον φόβο στον κόσμο που παρακολουθεί ατέρμονες συζητήσεις για μέτρα και αν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Όμως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ζει στο lockdown γιατί από μόνοι τους οι άνθρωποι περιορίζουν μετακινήσεις σε χώρους συνωστισμού, πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ μόνο για τα απαραίτητα, ακόμα και οι τράπεζες είναι άδειες που άλλοτε γέμιζαν από κόσμο για οποιαδήποτε συναλλαγή, εξαναμίζεται για πολλούς η προσδοκία έλευσης των γιορτών, η αναμονή του νέου έτους που τίποτα δεν δείχνει ακόμη ότι μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο.
Τι έγινε σε 17 μέρες
Στις πρώτες 17 μέρες του Νοέμβρη καταγράφτηκαν 111.210 κρούσματα και 1.037 θάνατοι ενώ την Τετάρτη οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 561.
Πολλοί ειδικοί παρατηρούν ότι πλέον δεν έχει νόημα η συζήτηση για το πού θα φτάσει ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να διασωληνωθούν.
Σε μία χώρα όπου ήδη οι 24 από τις 50 περιφερειακές της ενότητες είναι στο βαθύ κόκκινο, άνθρωποι σαν την Γιώτα που έχουν ταχθεί να σώζουν ζωές, λυγίζουν, η κούραση είναι μεγάλη και καθαρός αέρας από το παράθυρο δεν μπαίνει.
Πληθαίνουν επικίνδυνα οι περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν δικούς τους ανθρώπους χωρίς νωρίτερα να μάθουν νέα τους, χωρίς κάποιος γιατρός να προλαβαίνει να τους μιλήσει στο τηλέφωνο για να τους ενημερώσει για την υγεία τους.
Εκείνοι που έμειναν πίσω σκέφτονται τους δικούς τους που έφυγαν διασωληνωμένοι με το ασθενοφόρο, εκείνοι που άφησαν τους δικούς τους στο σπίτι σκέφτονται εκείνους που αγωνιούν για αυτούς.
Διαβάστε περισσότερα στο in.gr