Μέση Ανατολή: Ξεκινά σήμερα η διάσκεψη στο Παρίσι για τον Λίβανο – Ζητούμενο τα $370 εκατ. για τους εκτοπισμένους

lebanon

Ο Μακρόν θα κηρύξει την έναρξη – Παρόντες αξιωματούχοι από τον Λίβανο, τη Γερμανία, τον Καναδά και την ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα κηρύξει σήμερα την έναρξη μιας διάσκεψης για τον Λίβανο με την ελπίδα να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ώστε να συγκεντρωθούν τα τουλάχιστον 370 εκατ. δολάρια που ζητεί ο ΟΗΕ για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους στη χώρα λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Αυτή η χώρα, φίλη της Γαλλίας, βρίσκεται σήμερα στο χείλος της αβύσσου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό. «Ο λαός της έχει συρθεί σε έναν πόλεμο τον οποίο δεν διάλεξε. Η ανάληψη δράσης αποτελεί καθήκον και είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Εκτός από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τους υπουργούς Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και του Καναδά Μέλανι Ζολί, αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ, σε αυτή τη διάσκεψη θα παραστούν περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες, εκ των οποίων περίπου 15 διεθνείς οργανώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα εκφωνήσει ομιλία μέσω βίντεο.

Ο Λίβανος, που έχει παραλύσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια λόγω μιας πολιτικής κρίσης η οποία έχει βυθίσει τη χώρα σε οικονομική κρίση, είναι εδώ και έναν μήνα θέατρο ενός πολέμου μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, και του Ισραήλ.

Από τις συγκρούσεις, που μαίνονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο οι αρχές του Λιβάνου εκτιμούν ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε τρεις άξονες: τον διπλωματικό, τον ανθρωπιστικό και τον πολιτικό.

«Θέσαμε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Μπαρό αναφερόμενος στη γαλλοαμερικανική πρόταση για κήρυξη προσωρινής εκεχειρίας διάρκειας 21 ημερών ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη συμφωνία.

Η Γαλλία, όπως και πολλές δυτικές χώρες, εκτιμά ότι η διπλωματική «είναι η μοναδική βιώσιμη λύση για τον Λίβανο όπως και για το Ισραήλ», όπου 60.000 άνθρωποι έχουν επίσης αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Όμως απουσία των βασικών πρωταγωνιστών – το Ισραήλ και το Ιράν δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν θα παραστεί—οι διπλωματικές πρόοδοι που θα επιτευχθούν στο Παρίσι αναμένεται να είναι περιορισμένες.

«Οτιδήποτε δεν θα οδηγήσει στον άμεσο τερματισμό των καταστροφών και των φόνων θα κάνει αυτή τη σύνοδο αποτυχία», εκτίμησε χθες, Τετάρτη, ο διευθυντής της Oxfam στον Λίβανο Μπασίρ Αγιούμπ. «Όλη η περιοχή βρίσκεται εν μέσω τεράστιας αναταραχής και ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί η επιδείνωση αυτής της κρίσης είναι η μόνιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η μοναδική συγκεκριμένη δέσμευση που αναμένεται να προκύψει από τη διάσκεψη θα αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στόχος είναι το ποσό να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, την ώρα που ο ΟΗΕ ζητεί τουλάχιστον 370 εκατ. δολάρια.

Ο τρίτος και τελευταίος άξονας αφορά τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου προκειμένου «να διατηρήσουν την ενότητα, τη σταθερότητα και την κυριαρχία της χώρας», εξήγησε ο Μπαρό.

Πρόκειται για ένα στοιχείο κλειδί την ώρα που ο Λιβανέζος πρωθυπουργός επιθυμεί μεγαλύτερη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας νότια του ποταμού Λιτάνι, μια περιοχή που γίνεται στόχος των ισραηλινών πληγμάτων προκειμένου να εκδιωχθούν από εκεί οι μαχητές της Χεζμπολάχ.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται διάφορα μέτρα, όπως η παροχή εξοπλισμού στις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, η εκπαίδευσή τους και κυρίως η παροχή οικονομικής βοήθειας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του στρατού του Λιβάνου ώστε, όταν επιτευχθεί εκεχειρία, να μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως και στο σύνολό της η απόφαση 1701 του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή, με την οποία τερματίστηκε ο προηγούμενος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου το 2006, προβλέπει ότι ο λιβανέζικος στρατός και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα πρέπει να είναι οι μοναδικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημα στοιχεία.