Κρίσιμο στοιχείο το επώνυμο που θα επιλέξουν – «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω;» δήλωνε πρόσφατα ο Παύλος Γλύξμπουργκ
Τις διαδικασίες απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας και ορισμού επίσημου επωνύμου αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες τα παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Νικόλαος και Παύλος.
Όπως αποκάλυψε το dark room του protothema.gr στην στήλη της Τρίτης, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θα επισκεφτούν πιθανότατα την προσεχή Παρασκευή το ληξιαρχείο Αθηνών προκειμένου να δηλώσουν τον σεβασμό τους στο Σύνταγμα και το πολίτευμα της Ελλάδας και στην συνέχεια να εγγραφούν στα δηματολόγια.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο του νόμου Βενιζέλου του 1994 (2215/1994). Πρόκειται για την νομοθεσία που αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από όλα τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας και έθεσε για σειρά προϋποθέσεων για την ανάκτησή της.
Σύμφωνα με τον νόμο που εξακολουθεί να ισχύει: «Ελληνική ιθαγένεια στον Κωνσταντίνο Γλύξµπουργκ και στα µέλη της οικογένειάς του, µετά τη λήξη της ισχύος του ιδιαίτερου νοµικού καθεστώτος που διείπε την ιθαγένειά τους πριν τη µεταβολή της µορφής του πολιτεύµατος, αναγνωρίζεται και αποδεικνύεται µόνον εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Εφόσον διατυπωθεί ενώπιον του ληξιάρχου Αθηνών ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασµού στο Σύνταγµα, αποδοχής και αναγνώρισης του πολιτεύµατος της Προεδρευοµένης Κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας και του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος της 8ης ∆εκεµβρίου 1974, µε το οποίο καθορίσθηκε κατά τρόπο µη υποκείµενο σε µεταβολή η µορφή του πολιτεύµατος.
β) Εφόσον δηλωθεί, ρητά και ανεπιφύλακτα, ενώπιον του ιδίου ληξιάρχου παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις, οι οποίες συνδέονται µε την κατά το παρελθόν άσκηση πολιτειακού αξιώµατος ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου.
γ) Εφόσον συντελεσθεί εγγραφή στα µητρώα αρρένων ή τα δηµοτολόγια δήµου ή κοινότητας του κράτους µε όνοµα, επώνυµο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόµον στοιχεία ταυτότητας. Η συνδροµή των παραπάνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται µε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. ∆ιαβατήρια, ταξιδιωτικά και άλλα συναφή έγγραφα που έχουν χορηγηθεί στα πρόσωπα αυτά ακυρώνονται αυτοδικαίως, εφόσον δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις».
Ποιο επώνυμο θα επιλέξουν;
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας προβλέπει και την δήλωση εκ μέρους των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας του επωνύμου που θα χρησιμοποιούν με τις εκτιμήσεις να υποστηρίζουν ότι θα επιχειρηθεί να επιλέγει όνομα με ισχυρούς συμβολισμούς. Πάντως, ο Παύλος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει σχετικά: «Έχω επίθετο. Της Ελλάδος. Γιατί να το αλλάξω;».
Ερωτηθείς για το ζήτημα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κατά νόμο το επώνυμο είναι στοιχείο της προσωπικότητας. Το μόνο θέμα που υπάρχει με τη συγκεκριμένη οικογένεια είναι ότι είναι δύο “βασιλικές” οικογένειες οι οποίες δεν έχουν επώνυμο, οι άλλες έχουν. Π.χ. στην Αγγλία η βασιλική οικογένεια έχει επώνυμο. Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει. Επομένως, από τη στιγμή που μιλάμε για πολιτογράφηση υπάρχει ένα ζήτημα ταυτοποίησης. Παύλος του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας φαντάζομαι ότι υπάρχει και άλλος. Σε άλλα Συντάγματα αναγνωρίζονται οι τίτλοι ευγενείας. Εδώ εκ του Συντάγματος έχουμε απαγόρευση των τίτλων ευγενείας. Άρα η πρόσληψη του επωνύμου είναι στοιχείο της ταυτότητας του ατόμου».