Η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.
Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στην κατανομή των αγορών ανά έτος είναι ότι ενώ στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης οι αγορές από αλλοδαπούς είναι πολύ περιορισμένες, σταδιακά στα μέσα της οικονομικής κρίσης ξεκινούν να αυξάνονται και στο τέλος της εξεταζόμενης δεκαετίας να αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές αγορές: 1-3 ακίνητα. Κινέζοι και Ισραηλινοί ήταν ανάμεσα στις εθνικότητες που πραγματοποίησαν σημαντικό αριθμό πράξεων. Μετά τους Ισραηλινούς μεγαλύτερη ομάδα αγοραστών είναι οι Αλβανοί.
Τέτοιου είδους αγοραπωλησίες , βρίσκουν πρόσφορο έδαφος μέσω ενός ιδιαίτερου μηχανισμού υποβάθμισης περιοχών που έχει κάνει την εμφάνιση του . -Όσο πολιτικές επιλογές στοχεύουν στην υποβάθμιση περιοχών του κέντρου , ιδιώτες τρυπώνουν όλο και περισσότερο σε περιοχές τέτοιες της Αττικής , ενώ οι τιμές των ακινήτων παίρνουν την ανιούσα. Τυχαίο δεν το λες.
Σε περιοχές υποβαθμισμένες όπως τα Εξάρχεια, όπου η ζήτηση από Έλληνες –μόνιμους ενοικιαστές μακροχρόνιας μίσθωσης –είναι ιδιαίτερα χαμηλή λόγω συχνών επεισοδίων στους δρόμους της , για πρώτη φορά βλέπουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, μαζικές αγορές ακινήτων, αύξηση ενοικίων και εισχώρηση στην περιοχή από ψηφιακές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης για τουρίστες (airbnb, booking). Η εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη για τα Εξάρχεια σήμαινε σπάσιμο καταλήψεων, μαζικές αγορές ακινήτων από επιχειρηματίες και τελικά, ένας μαζικός εκτοπισμός κατοίκων ώστε να εγκατασταθεί η «αφρόκρεμα».
Ο μηχανισμός αυτός έχει ως εξής : Σιγά -σιγά “γκετοποιούν” το κέντρο, αγοράζουν ειδικά κάτω από την Πατησίων, Αχαρνών , Άγιο Νικόλα, Κάτω Πατήσια ολόκληρες πολυκατοικίες , και κάποια στιγμή θα γίνει μια ανάπλαση , ένα mall , ή κάποιος σύγχρονος πολιτισμικός χώρος καταναλωτισμού κι η περιοχή ξαφνικά θα πλασαριστεί ως μία από τις καλύτερες των Αθηνών. Εδώ να σημειωθεί πως οι Κινέζοι είναι δεύτεροι στις αγορές, λόγω της golden visa, πράγμα απαράδεκτο που θα ήθελε ψάξιμο για τα κυκλώματα που υπάρχουν σε αυτό το θέμα, όπως επίσης και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αγοράζουν με ταχύτατους ρυθμούς φιλέτα σε όλη την Ελλάδα.
Στο δια ταύτα λοιπόν ..
Η αγοραστική αξία των ακινήτων του κέντρου της Αθήνας είχε αυξητική τάση , μόνο το πρώτο 3μηνο του ’21.
Αυτή ανέρχεται στο 4,60%, ενώ το 20 , παρά την πανδημία ο μέσος ετήσιος ρυθμός ήταν 4,4%.
Η Αθήνα (και η χώρα) γενικότερα , βρίσκεται παρ’ όλα αυτά να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα
τιμών όπως αυτές διαμορφώθηκαν την δεκαετία 2009 με 2019 , σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ο ανοδικός ρυθμός των τελευταίων 2 χρόνων να είναι συντηρητικός σε σχέση με άλλες
χώρες κάτι που παρατηρείτε κ σε χώρες του Νότου, όπως Ιταλία και Ισπανία , όταν χώρες του
Βορρά έχουν ετήσιο ρυθμό που αγγίζει η και ξεπερνάει το 15%.
Οι τάσεις στην Ελληνική αγορά είναι ιδιώτες αλλά και funds κυρίως ισραηλιτών , αλλά και επενδυτές ακόμα και από τον φορολογικό παράδεισο του Ηοng kong , να αγοράζουν με’’ κλειστά μάτια ‘’, διαμερίσματα η και ολόκληρα κτήρια γραφείων (με σκοπό την μετατροπή τους σε αστικά διαμερίσματα) ,και απώτερο σκοπό αφού τα
ανακαινίσουν να τα προωθήσουν στην τοπική αγορά , και να καθορίσουν οι ίδιοι τις τιμες των ενοικίων της αγοράς ολόκληρης.
Μέσα στους επενδυτές αυτούς και Κύπριοι , οι οποίοι επενδύουν η σε ολόκληρα ακίνητα η στην ανέγερση οικοδομικών συγκροτημάτων σε οικόπεδα περιοχών , που έχουν ζήτηση από αγοραστές.