Στην τελική ευθεία η έρευνα για τις υποκλοπές

Στην τελική ευθεία η έρευνα για τις υποκλοπές

Ο κύκλος των υπόπτων και η αναζήτηση ευθυνών προσώπων από κρατικές υπηρεσίες.

Στο δικαστικό και πολιτικό προσκήνιο επανήλθε η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μετά την κλήση των πρώτων προσώπων που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτοι για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων που αφορούν παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων.

Η ενέργεια αυτή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση τους τελευταίους οκτώ μήνες, δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η έρευνα έχει μπει πλέον στην τελική της ευθεία.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός «χαρτογραφώντας» το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε, εξετάζοντας σαράντα και πλέον μάρτυρες και μελετώντας τις απαντήσεις Αρχών του εξωτερικού που ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής της ελληνικής Δικαιοσύνης, δεν… σκόνταψε απλώς σε ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα που φέρεται ότι συνδέονται με αυτές.

Αιφνίδιο έλεγχο. Για τον λόγο αυτόν λίγες ημέρες μετά τον αυτοπρόσωπο αιφνίδιο έλεγχο που πραγματοποίησε στα αρχεία της ΕΥΠ με τη συνδρομή δύο ειδικών πραγματογνωμόνων από τον κατάλογο του Πρωτοδικείου Αθηνών, και αφού εξέτασε ως μάρτυρα τον δικηγόρο και πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, άνοιξε το τελευταίο κεφάλαιο της έρευνάς του, που πέρα από τις οποίες ποινικές διαστάσεις από την έναρξή της μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι πρώτοι ύποπτοι έχουν ήδη περάσει την πόρτα του Αρείου Πάγου και όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου έχουν ζητήσει και έχουν λάβει αντίγραφα της δικογραφίας ώστε να συντάξουν τα υπομνήματα προς παροχή εξηγήσεων που θα παραδώσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Και παρά το ότι η Δικαιοσύνη έχει καταλήξει στα πρώτα φυσικά πρόσωπα, εντούτοις λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της μυστικότητας της έρευνας, τουλάχιστον επί του παρόντος, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και η ιδιότητα και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Το ερώτημα που τίθεται πάντως τώρα που η έρευνα βρίσκεται λίγο πριν από το τέλος της είναι αν ο κύκλος των υπόπτων θε περιοριστεί μόνο σε ιδιώτες ή αν στο κάδρο της αναζήτησης των ευθυνών θα μπουν ενδεχομένως και πρόσωπα από κρατικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη, όπως λένε πηγές, συνεχίζει το έργο της προς κάθε κατεύθυνση με στόχο την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και όχι την τυπική διεκπεραίωσή της.

Πόρισμα. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των ανωμοτί (χωρίς όρκο) καταθέσεων ο εισαγγελέας θα συντάξει το πόρισμά του περιγράφοντας τα πραγματικά περιστατικά και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και τις θέσεις των υπόπτων, όπως αυτές θα διατυπωθούν μέσα από τα υπομνήματά τους. Στη συνέχεια ο Αχιλλέας Ζήσης θα παραδώσει το πόρισμά του στην εισαγγελέα τους Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, η οποία είχε δώσει και τη σχετική παραγγελία για ποινική αναβάθμιση της έρευνας, προκειμένου με τη σειρά της να το μελετήσει και να αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση αν στο τέλος της έρευνας κριθούν επαρκείς οι ενδείξεις, οι αρμόδιες Αρχές θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης είτε εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων είτε και κατά παντός άλλου υπευθύνου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ο φάκελος οδηγείται στο αρχείο, δικονομικό ενδεχόμενο που με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως δεν συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητες.