Αύξηση των νέων εισαγωγών στη συμπρωτεύουσα, στο «κόκκινο» και η Αχαΐα – Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας – Ενδείξεις μείωσης του αριθμού νέων εισαγωγών στην Αττική – Τι είπε για τα AstraZeneca η πρόεδρος της Εμβολιαστικής Επιτροπής
Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται∙ έως χθες οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 5.667, εκ των οποίων 4.243 σε απλές κλίνες και 1.224 σε Μονάδες. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, το περασμένο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 438 εισαγωγές. Οι 180 έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, που φαίνεται να καταγράφει μείωση νέων εισαγωγών σε αντίθεση με Βόρεια Ελλάδα και Αχαΐα. Μόνο στη συμπρωτεύουσα νοσηλεύονται 800 ασθενείς από τους 1.321 νοσηλευόμενους της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι εξελίξεις οδήγησαν στην μετατροπή του Θριασίου -συνολικής δυναμικότητας 180 απλών κλινών και 33 κλινών σε ΜΕΘ- σε νοσοκομείο αναφοράς για περιστατικά COVID-19 από την Τετάρτη.
Έτσι, ενώ η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι στο «κόκκινο», την αγωνία εντείνουν οι τρικλοποδιές στο σχέδιο για την έξοδο από την πανδημία, ούτως ειπείν, ο δισταγμός των πολιτών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την πιθανή σύνδεσή του με το σύνδρομο θρόμβωσης- θρομβοπενίας. «Αυτό που ίσως θα έπρεπε να δούμε είναι τα καθημερινά νούμερα που περνάνε μπροστά από τα μάτια μας. Σήμερα είναι 73 νεκροί», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας την ανάγκη στάθμισης του άμεσου κινδύνου του ιού και των μικρών πιθανοτήτων ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό έναντι της νόσου του κορωνοϊού.
«Καζάνι» κορωνοϊού το Κέντρο της Αθήνας – Πολλά κρούσματα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
Στα 1.866 ανήλθαν τα σημερινά κρούσματα κατόπιν 16.332 τεστ, 9.680 rapid και 6.652 PCR (μοριακά). Η κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων δεν ξεφεύγει από τη συνήθη εικόνα που αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Στο κέντρο της Αθήνα εντοπίζονται τα περισσότερα νέα κρούσματα για το λεκανοπέδιο (184), με Δυτικό Τομέα Αθηνών, Πειραιά και Νότιο Τομέα να ακολουθούν σε τριψήφια με 125, 123 και 112 διαγνώσεις αντίστοιχα.
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία εντοπίζονται 245 νέα κρούσματα, αλλά και σε Κοζάνη και Καστοριά -28 και 14 κρούσματα αντίστοιχα. Η κατάσταση συναγερμού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία θα συζητηθεί αύριο 6 Απριλίου στις 10:00, σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, με τους Διοικητές Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο αμφιθέατρο του ΕΚΑΒ και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, και του Πρόεδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου. Στο πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού κ. Κοντοζαμάνη περιλαμβάνονται επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο».
Από τις μεγάλες περιοχές, τριψήφιο για σήμερα καταγράφει η Αχαΐα, με τις 112 σημερινές διαγνώσεις ένα ακόμη βαρίδι για τη μελλοντική πίεση στο σύστημα υγείας της περιφερειακής ενότητας. Μόνο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου χθες νοσηλεύονταν 154 ασθενείς.
Τέλος, και σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, ανησυχητικά είναι τα σημερινά διψήφια από τις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας (26), Καρδίτσας (36), Λάρισας (35), Πέλλας (29), Ρεθύμνου (19), Καλύμνου (13) και Χίου (8).
Τι συμβαίνει με το εμβόλιο AstraZeneca – Ταχύτατες οι εξελίξεις για το εμβολιαστικό σχέδιο
Στον έντονο προβληματισμό του πληθυσμού για το εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε κατά τη σημερινή της τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πιθανή σύνδεση του εμβολίου για την COVID-19 με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία (προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι γυναίκες κάτω των 55 ετών αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών.
Η καθηγήτρια προχώρησε σε σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τις περιπτώσεις για να διαλυθούν οι φόβοι:
-δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση έως σήμερα των παραπάνω εκδηλώσεων με ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας
-σε 18,1 εκατ. δόσεις εμβολίο της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβοδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβοπενίας
-ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις σε σύνολο 9,2 εκατ. εμβολίων στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς επίσης δεν ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτισή τους με το εμβόλιο.
-στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «πιθανό» από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι επίσημες οδηγίες ορίζουν ότι σε περιπτώσεις θρομβώσεων ή θρομβοπενίας εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα. Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία (πάνω από 4 ημέρες), εκχυμώσεις (μελανιές) ή πετέχειες (μικρά στρογγυλά σημάδια επιφανειακής αιμορραγίας) σε σημεία εκτός της ένεσης.
«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επικαλούμενος τα στοιχεία θανάτων για την ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών από την αρχή τους έτους: 925 ανεμβολίαστοι, 86 με την πρώτη δόση εμβολίου και 28 πλήρως εμβολιασμένους (2 δόσεις). Επιπλέον, με αφορμή τις ακυρώσεις ραντεβού για τα εμβόλιο παράθεσε τα σχετικά στοιχεία για τις 27 Μαρτίου έως 4 Απριλίου ανά ημέρα:
εμβόλια Pfizer και Moderna, εμφάνιση στα ραντεβού κατά 97%, ακυρώσεις έως 1%
εμβόλιο AstraZeneca, εμφάνιση στα ραντεβού κατά 94%, ακυρώσεις έως 3%.
Το πλάνο παραλαβών, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, περιλαμβάνει:
-Pfizer, 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 τον Ιούνιο
-Johnson & Johnson, 70.000 δόσεεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο, 960.000 τον Ιούνιο
-Astrazeneca, 450.000 δόσεις ανά μήνα για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο
-Moderna, 100.000 δόσεις.