Στο τραπέζι τα φάρμακα που θα διανέμονται και μέσω ιδιωτικών φαρμακείων εκτός του ΕΟΠΥΥ

Όλα τα σενάρια που συζητάει το υπουργείο Υγείας με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές για τη μείωση της αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Τέσσερα σενάρια για την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους και στα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι μόνο μέσω του ΕΟΠΥΥ, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τους φαρμακοποιούς και τη φαρμακοβιομηχανία, στην προσπάθεια να μειωθούν οι «ουρές της ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Καθώς τα φαρμακεία μπορούν ήδη να διαθέτουν στους ασθενείς κάποια από τα φάρμακα της σχετικής λίστας – τα οποία δεν ξεπερνούν το 1% του συνόλου των φαρμάκων της λίστας – τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουν να αυξήσουν τον αριθμό των φαρμάκων αυτών, αλλά σίγουρα δεν θα αφορά όλα τα φάρμακα της λίστας του ν. 3816.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να υπάρξει μια αποσυμφόρηση στις ατέλειωτες ουρές, τουλάχιστον για τα ηπιότερα περιστατικά, αφού οι χρόνοι αναμονής των ασθενών ή των φροντιστών στα φαρμακεία του Οργανισμού για να πάρουν την απαιτούμενη θεραπεία, μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 6 ώρες.

Έχει τεθεί θέμα καθορισμού κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα φάρμακο να εντάσσεται στη συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων

To κόστος των ακριβών φαρμάκων καθοριστικό για τη διάθεσή τους μέσω και των ιδιωτικών φαρμακείων

Στον αντίποδα όμως, βρίσκεται ο κίνδυνος της περαιτέρω αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Έτσι, η συζήτηση θα συμπεριλάβει και τους τρόπους με τους οποίους θα αποφευχθεί η πρόσθετη ζήτηση των φαρμάκων αυτών, ώστε να παίρνουν τα φάρμακα οι ασθενείς που τα χρειάζονται, χωρίς να υπάρξει και νέα επιβάρυνση στο clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές. Αντίστοιχα, θα τεθεί και το θέμα της αποφυγής των παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν σε έλλειψη γιατί πρόκειται για φάρμακα κρίσιμα για τη δημόσια υγεία.

 

Τα σενάρια

Παρότι βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της … «κολοκυθιάς», όπου όλοι καταθέτουν τις προτάσεις τους από την οπτική της δικής τους συμμετοχής στην αλυσίδα του φαρμάκου, έχει τεθεί θέμα καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων που πρέπει να πληρούνται ώστε ένα φάρμακο να εντάσσεται στη συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τέσσερα σενάρια έχουν ως εξής:

Σενάριο 1: Θα διατίθενται μέσω φαρμακείων, φάρμακα που το κόστος τους φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ ή τα 300 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τιμή τεμαχίου ή μηνιαίας θεραπείας.

Σενάριο 2: Θα διατίθενται μέσω φαρμακείων, φάρμακα συγκεκριμένων θεραπευτικών κατηγοριών όπως για παράδειγμα ερυθροποιητίνη ή φάρμακα για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους λόγω χημειοθεραπείας ή άλλης αγωγής.

 

Σενάριο 3: Τα φάρμακα θα διατίθενται κατ΄ ευθείαν από τις φαρμακευτικές στα φαρμακεία, με κατ’  αποκοπήν κέρδος των φαρμακοποιών

Σενάριο 4: Τα φάρμακα θα διατίθενται στα φαρμακεία μέσω φαρμακαποθηκών με πολύ περιορισμένο ποσοστό κέρδους, γύρω στη μονάδα για τις αποθήκες και κάτω του 5% για τους φαρμακοποιούς.

Οι προτάσεις αυτές προέρχονται είτε από το υπουργείο είτε από τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, αναμένεται σύντομα να υπάρξει κατάληξη σε κάποια κοινά αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί προβάλλουν το δίκτυο των 11.000 φαρμακείων από τη μια άκρη της χώρας ως την άλλη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, τη στιγμή που οι φαρμακαποθήκες εκτιμούν ότι χωρίς τη διανομή από την πλευρά τους, τα ειδικά αυτά φάρμακα δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στις ακριτικές περιοχές όπου δεν λειτουργούν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για τις φαρμακευτικές, αυτές θέτουν ζητήματα χρηματοδότησης των φαρμάκων αυτών, αποφυγής του ενδεχόμενου για παράλληλες εξαγωγές που θα σημάνουν ελλείψεις για τους ασθενείς της χώρας μας, καθώς επίσης και αποτροπή του φαινομένου της προκλητής ζήτησης, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπέρογκη αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) της φαρμακοβιομηχανίας.