Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ανοίγει τις πύλες των Σχολών και των Εργαστηρίων στο κοινό το τριήμερο 12-14 Μαρτίου

Οι ενδιαφερόμενοι, είτε σχολεία είτε ιδιώτες, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 27 Ιανουαρίου 2025

Τις πύλες των Σχολών και των Εργαστηρίων στο κοινό ανοίγει το τριήμερο 12-14 Μαρτίου 2025 το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα εργαστήρια του ΕΜΠ, και να δουν επί τω έργω τους ερευνητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό σε εφαρμογές, προσομοιώσεις και δράσεις που προάγουν την επιστήμη και την έρευνα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΜΠ, οι ενδιαφερόμενοι «θα επισκεφτούν τους χώρους που παράγεται η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία, δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το Πολυτεχνείο το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας».

«Ιδιαίτερα σημαντική για το ΕΜΠ είναι η παρουσία της νέας γενιάς, των μαθητών των σχολείων και υποψήφιων φοιτητών που θα στελεχώσουν μελλοντικά την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα στα αντικείμενα εξειδίκευσης των επιστημών των μηχανικών και θα συνεισφέρουν στην πρόοδο της επιστήμης, στην παραγωγής νέας γνώσης και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου», καταλήγει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Το Πολυτεχνείο έχει περίπου 160 επίσημα θεσμοθετημένα Εργαστήρια. Πολλά από αυτά είναι μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα ενώ ορισμένα είναι ‘βαριά’ Εργαστήρια», εξηγεί στο protothema.gr ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου και προσθέτει ενδεικτικά: «Στο εργαστήριο Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, υπάρχει μία μοναδική δεξαμενή 100 μέτρων, πλάτους 5 μέτρων και βάθους 3 μέτρων, που έχει τη δυνατότητα – υπό κλίμακα πάντα – να δημιουργεί κύματα μέσω κυματιστήρα για να ελέγχονται τα πλοία. Στο εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, σε μία μεγάλη ταλαντούμενη τράπεζα δοκιμάζονται μοντέλα σπιτιών υπό κλίμακα. Στο εργαστήριο Λιμενικών Έργων, υπό κλίμακα δοκιμάζονται οι κυματισμοί λιμένων ενώ στο εργαστήριο Αεροδυναμικής, δοκιμάζονται μοντέλα αεροπλάνων – ή ακόμη και αυτοκινήτων – σε μεγάλη αεροσήραγγα. Αυτά, αναφορικά με τα ‘βαριά’ εργαστήρια, τα οποία διαθέτουν εξοπλισμό ιδιαίτερα ογκώδη. Φυσικά, δεν χρειάζονται όλες οι Σχολές τέτοιου μεγέθους εργαστήρια, για να υποστηρίξουν τον επιστημονικό ρόλο τους – για παράδειγμα, πρόσφατα εξοπλίστηκε η Σχολή Διευρυμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών με τέσσερις μικρούς κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι είναι από τους λίγους στην Ελλάδα – αν όχι οι μοναδικοί».

Οι ενδιαφερόμενοι, είτε σχολεία είτε ιδιώτες, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 27 Ιανουαρίου 2025 ΕΔΩ

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Ανοίγει τις πύλες των Σχολών και των Εργαστηρίων στο κοινό το τριήμερο 12-14 Μαρτίου