Χαλκιδική: Κακουργηματικές διώξεις στο κύκλωμα των πολεοδόμων

Το «λεξικό» που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα των πολεοδόμων – Κάτοικοι κάνουν λόγο για «κοινό μυστικό» όσον αφορά τις παρανομίες που γίνονταν επί σειρά ετών στις δύο πολεοδομίες της Χαλκιδικής

Κακουργηματικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας Πολυγύρου εις βάρος των 21 συλληφθέντων του κυκλώματος έκδοσης παράνομων αδειών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα και εξαρθρώθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι διώκονται – κατά περίπτωση – για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, για άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων και για συμμορία. Σχετικά με τα υπόλοιπα 86 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αναμένεται να ασκηθούν διαφορετικές διώξεις.

Δείτε βίντεο με τη μεταφορά των συλληφθέντων στον εισαγγελέα

Πρόκειται για τέσσερις υπαλλήλους Διεύθυνσης και υπηρεσίας Δόμησης, δύο μέλη Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Περιφερειακής Ενότητας και 15 ιδιώτες, η πλειοψηφία των οποίων με συναφή επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. αρχιτέκτονας, μηχανικός, πολιτικός μηχανικός, τοπογράφος), ενώ συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμη 86 άτομα, τα οποία, συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση των οργανώσεων ή επωφελούνταν από αυτή («πελάτες») ή ακόμη προέβησαν στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων, εκτός πλαισίου δράσης των εγκληματικών οργανώσεων.

Μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος τους, οι 21 συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή από όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Δείτε βίντεο με τη μεταφορά των αποδεικτικών στοιχείων στον εισαγγελέα

<

Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για «κοινό μυστικό» όσον αφορά τις παρανομίες που γίνονταν επί σειρά ετών στις δύο πολεοδομίες της Χαλκιδικής, με τις αποκαλύψεις για την δράση των κατηγορουμένων να μην αποτελούν έκπληξη.

Κάτοικος που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι προσέφυγε στο Δήμο Σιθωνίας για να καταγγείλει πολεοδομική παράβαση στη Νικήτη και του απάντησαν ότι δεν έχει έννομο συμφέρον. «Είδα ότι παραβίασαν την πολεοδομική νομοθεσία, ήταν για ξένο οικόπεδο πρώην δημάρχου που χτίζει όπως θέλει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η καταγγελία του μπήκε στο συρτάρι.

Το «λεξικό» που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα των πολεοδόμων

«Σχέδια», «Αυγά», «χήνες», «χαρτί», «στρέμματα». Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους οι πολεοδόμοι του πολυπλόκαμου κυκλώματος έκδοσης παράνομων αδειών.

Με τις λέξεις αυτές, όπως αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr, αναφέρονταν στα χρηματικά ποσά που λάμβαναν για τις εξυπηρετήσεις τους, Παράλληλα χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Δάχτυλα» για να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που λαμβάνει ο εκάστοτε υπάλληλος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κύκλωμα έκανε χρυσές δουλειές αποκομίζοντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ με τους εμπλεκόμενους πολεοδόμους να κρύβουν τα χρήματα που λάμβαναν σε… φακέλους.

Για τις εξυπηρετήσεις τους μάλιστα είχαν καταρτίσει και συγκεκριμένο «τιμοκατάλογο». Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν από 250 έως 1.000 ευρώ για το λεγόμενο «γρηγορόσημο», ενώ τα ποσά που απαιτούσαν ανέβαιναν σημαντικά για έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας (τοπογραφικά κλπ.) καθώς ξεκινούσαν από 1.000 ευρώ και έφταναν ακόμα και τις 20.000 ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «ξήλωμα» του κυκλώματος ξεκίνησε στις 24 Απριλίου όταν εστάλη στην ΕΛ.ΑΣ. ένα email στο οποίο καταγγέλλονταν μεταξύ άλλων ότι «οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Προποντίδας, σε συνεργασία με τους ιδιώτες μηχανικούς, λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ιδιώτες, προκειμένου να τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων ή και να προβούν στην άμεση και κατά προτεραιότητα έκδοση αδειών οικοδομικών εργασιών».

Παράλληλα, αναφερόταν ότι το ύψος των ωφελημάτων καθοριζόταν από τους υπαλλήλους, ανάλογα με το είδος των οικοδομικών εργασιών.

Δύο μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου, και ενώ ήδη είχαν ξεκινήσει την έρευνα οι «Αδιάφθοροι», έγινε στην υπηρεσία ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Η κλήση έγινε με απόκρυψη και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας άνδρας, ο οποίος ανέφερε ότι «ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, λαμβάνει χρηματικά ποσά για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης και γενικότερα προβαίνει σε ενέργειες που αντίκεινται στα καθήκοντά του».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κύκλωμα δρούσε για χρόνια με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους υπαλλήλους που αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας συγκεκριμένες… εργασίες, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι προστέθηκε μόλις μία υπάλληλος ως νέο μέλος της οργάνωσης.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δήμαρχος, δύο ανώτερα στελέχη των διευθύνσεων πολεοδομίας των δήμων Προποντίδας και Σιθωνίας, δύο μέλη του τμήματος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, μηχανικοί και ιδιώτες. Μεταξύ άλλων, η δικογραφία που σχηματίζεται για την υπόθεση περιλαμβάνει τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της δωροληψίας- δωροδοκίας.

Συνολικά, από την μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι τα μέλη του κυκλώματος που αποτελούνταν ουσιαστικά από τρεις εγκληματικές οργανώσεις εμπλέκονται σε τουλάχιστον 92 περιπτώσεις, για τις οποίες ζητήθηκαν και λήφθηκαν αθέμιτα οικονομικά ωφελήματα.