Έκτακτη Σύνοδος ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις Βρυξέλλες

Η σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας έχει στόχο να αξιολογήσει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας

Η εκτόξευση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία κατά της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο, την περασμένη Πέμπτη, προκάλεσε διεθνή ανησυχία και οδήγησε σε έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση αποτελεί αντίποινα στις εκτοξεύσεις πυραύλων αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής από την Ουκρανία κατά ρωσικών στόχων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θεωρεί πλέον δικαιολογημένα τα πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους από την Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε τη χρήση του πειραματικού πυραύλου, χαρακτηρίζοντάς την «διεθνές έγκλημα» και ζήτησε από τη Δύση την άμεση ενίσχυση των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας για την αντιμετώπιση της νέας απειλής.

Χαμηλές Προσδοκίες για Αποφάσεις στη Σύνοδο

Η σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας έχει στόχο να αξιολογήσει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της ουκρανικής άμυνας. Ωστόσο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρουν σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ότι οι πιθανότητες για σημαντικές αποφάσεις είναι περιορισμένες. Το πιθανότερο αποτέλεσμα αναμένεται να είναι μια επανάληψη της δέσμευσης της Συμμαχίας ότι η ανάπτυξη του νέου ρωσικού όπλου δεν θα αποτρέψει τα μέλη του ΝΑΤΟ από το να συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία να συζητηθεί η παρούσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και περιελάμβανε ενημερώσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ερωτήματα για τη Δυτική Στήριξη υπό τον Τραμπ

Η κλιμάκωση των εντάσεων έρχεται σε μια περίοδο όπου αιωρούνται ερωτήματα για το μέλλον της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη διατήρηση της μεγάλης στρατιωτικής στήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ενώ έχει δεσμευτεί να προωθήσει μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν μπορεί να φανταστεί πως είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να αφήσουν τον Πούτιν να βγει νικητής από ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις».

ΝΑΤΟ: Προσαρμογή στα Σενάρια Πολέμου

Στο πεδίο των μαχών, οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανακόψουν τις ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά. Παράλληλα, ο ναύαρχος Μπάουερ τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων για ένα σενάριο πολέμου, καλώντας τα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες πιο κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον υφιστάμενο στόχο του 2%.

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, σύμφωνα με τον Μπάουερ, απαιτεί αύξηση των πόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας της Συμμαχίας.