Νέο μήνυμα στην Τουρκία από τις ΗΠΑ την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλησιάζει την κυπριακή ΑΟΖ – Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Ανατολικη Μεσόγειο, λέει ο Ακάρ.
Τις προκλήσεις συνεχίζει με αμείωτη ένταση η Τουρκία, αλλάζοντας προς το παρόν, την κατεύθυνση. Από την Ελλάδα, στρέφεται στην Κύπρο.
Το βλέμμα, τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας είναι εστιασμένο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου και πλέει βόρεια, ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κύπρου. Έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες με NAVTEX που έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτα ιτο MEGA, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.
Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει και να έχει απομακρυνθεί από το λιμάνι που βρισκόταν. Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται, πλέον, το πρωί της Πέμπτης ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.
Το Barbaros έξω από την Αμμόχωστο
Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και δεσμεύονται με αυτήν περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις επιδεινώνουν ξανά το κλίμα. «Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή.
Η πορεία του Barbaros
Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τις επιχειρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρότρυνε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis
Το Oruc Reis μένει στο λιμάνι της Αττάλειας προς το παρόν και θα παραμείνει εκεί για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ελλάδας, υπό εποπτεία, στο ενδιάμεσο διάστημα. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασαν τις εξελίξεις. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι, παρότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή», υπογράμμισε, για να συστήσει συμπληρωματικά, ότι «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία».
Το δικό του μήνυμα στη γείτονα χώρα έστειλε και ο Νίκος Δένδιας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο επί παντός επιστητού. Δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών. Ουσιαστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την θέση της Αθήνας, η οποία αρνείται να συρθεί σε διμερή εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά είχε άλλωστε καταστήσει σαφές πως δεν συνομιλεί υπό καθεστώς τουρκικών εκβιαστικών πιέσεων, ούτε και για κάποιο άλλο ζήτημα πέρα αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.
Αξιοσημείωτη διπλωματική επιτυχία της Αθήνας χαρακτηρίζει την αποκατάσταση της ηρεμίας –έστω και προσωρινή– με την Άγκυρα ο Μάικλ Κάρπεντερ, διευθυντής του αμερικανικού ιδρύματος Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement και συνεργάτης του υποψήφιου προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία με την αποκλιμάκωση της έντασης με την Άγκυρα», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο κ. Κάρπεντερ. Συγχρόνως, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγία Σοφία, ουσιαστικά νομιμοποιώντας έτσι την μετατροπή της σε τζαμί.
Τίποτα, όμως, δεν φαίνεται να σώζει την τουρκική οικονομία. Όλα σχεδόν τα μεγέθη της το δείχνουν. Η τουρκική λίρα, μάλιστα, έκανε και νέα βουτιά. Η πτωτική πορείας της φαίνεται πως έχει καταστεί πλέον μη αντιστρέψιμη. Σε περίπτωση, μάλιστα, που επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις, ακόμα κι αν αυτές είναι περιορισμένες, οι αγορές θα έχουν έναν ακόμα λόγο να αντιδράσουν ακόμα πιο αρνητικά, επιδεινώνοντας περαιτέρω μία ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.
Ακάρ: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros κινείται ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ, έπειτα από την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την ίδια ρητορική του Ερντογάν, πως «είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον Ακάρ, το Κυπριακό αποτελεί εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και στόχος της Άγκυρας είναι να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.
«Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί», δήλωσε ο Χούλουσι Ακάρ στο πλαίσιο της Ημέρας Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Άγκυρα.
Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν δικαίωμα της χώρας του και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκοε υπουργός Άμυνας.
Ακόμη, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα είναι μάταιη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Πηγή: protothema.gr