Άλλοι αγωνίζονται, άλλοι ψηφίζουν και άλλοι απολαμβάνουν την εξουσία, σημειώνουν βουλευτές που δεν έχουν δει μέχρι σήμερα το όνομά τους σε κυβερνητική λίστα.
Αν και αντιλαμβάνονται τις σκοπιμότητες του πρωθυπουργού, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν υπουργοποιηθεί δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Θα είναι στα σπίτια τους και θα βλέπουν να ορκίζονται υπουργοί στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του στέλεχος που κινείται σε κυβερνητικούς κύκλους.
Όμως, εκτός της όποιας προσωπικής απογοήτευσης υπάρχει και πολιτική διαφωνία. Στελέχη που είναι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για δεκαετίες ανησυχούν για την στροφή στην Κεντροαριστερά και τη διαφαινόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματός τους.
Αναρωτιούνται αν μακροπρόθεσμα θα τους κάνει καλό και αμφισβητούν ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Οι μεταγραφές δεν φέρνουν ψήφους, υποστηρίζουν, απλά διευκολύνουν την παραμονή στην εξουσία.
Μιλούν για κίνδυνο αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του κόμματος και ετοιμάζονται για τις εσωκομματικές μάχες που θα ακολουθήσουν μετά τις εκλογές, με βάση βεβαίως και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Απέναντι στους ανησυχούντες οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αντιπαρατάσσουν το επιχείρημα ότι με τις κινήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός διασφαλίζεται η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό τμήμα του πολιτικού φάσματος.
«Δε θα είναι πια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» εξηγούν. Δέχονται βέβαια το ερώτημα αν μετά τις κάλπες ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε νέο φορέα, αλλά αυτή την απάντηση τη γνωρίζουν ελάχιστοι.
Σε κάθε περίπτωση, επιμένουν ότι «ο σχεδιασμός παραμένει οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο», γεγονός που δίνει ορίζοντα στους βουλευτές. Με την ήττα να έχει προεξοφληθεί γνωρίζουν ότι τουλάχιστον οι μισοί δε θα είναι στην επόμενη Βουλή, οπότε θέλουν η θητεία τους να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ανασχηματισμός με άρωμα ΠΑΣΟΚ
Με τον ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο στη δεύτερη θέση και με τη διαφορά από τη ΝΔ να κινείται σε διψήφια επίπεδα η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να μην είναι άλλη από το Κίνημα Αλλαγής.
Αντιλαμβανόμενος ότι «δε μπορεί να γυρίσει το ματσάκι» ο πρωθυπουργός ρίχνει όλα του τα όπλα στον πόλεμο με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ουσιαστικά θέλει να αποφύγει αυτό που στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ονομάζουν «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
Θέλει να είναι καθαρά δεύτερος, με απόσταση ασφαλείας από τον τρίτο και κυρίως επιθυμεί να εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής σε μονοψήφια ποσοστά. Ώστε την επόμενη μέρα να είναι ο ισχυρός παίχτης στον ευρύτερο χώρο και να ελπίζει σε προστασία και προοπτική επιστροφής.
Για αυτό και έσπευσε να τηλεφωνήσει και να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του όποιους είχαν διαφωνήσει πρόσφατα με τη Φώφη Γεννηματά. Η… τύχη κλήρωσε για τον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής! Μαζί του θα ορκιστεί και ο Άγγελος Τόλκας. Παραιτήθηκε από γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να μην του δώσει το χρίσμα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Και οι δύο έχουν διατελέσει υπουργοί και πρόσωπα που προώθησε στις κυβερνήσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός διέσπασε το ΠΑΣΟΚ το 2015, διαλύοντας και το τελευταίο εμπόδιο του Αλέξη Τσίπρα προς την εξουσία. Τώρα συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά η επιμονή του να συντηρεί το ΚΙΔΗΣΟ κάνει πολλούς να έχουν ερωτήματα για τις πραγματικές του προθέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θάνο Μωραΐτη και τον Αγγελο Τόλκα στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ουσιαστικά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ένα ακόμη στέλεχος που είδε την πολιτική του καριέρα να εκτοξεύεται επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Γεγονός που οδηγεί τους πρώην συντρόφους τους να μιλούν για… παπανδρεϊκή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα. Για το αν πρόκειται για μία κίνηση τακτικής με ορίζοντα τις εκλογές ή αν στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας στρώνει το χαλί για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Οι πληροφορίες για την μετεξέλιξη της ρητορικής για προοδευτικό πόλο σε νέο κόμμα αυξήθηκαν μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα και τον συνδυασμό που θα βγάλουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές- περιφερειακές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τις αποφάσεις του για το αν θα προχωρήσει σε ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης με την οποία θα επιδιώξει να αντικαταστήσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό.