Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εξηγεί πώς η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων θα λειτουργήσει προς όφελος όλων
Όπως αναφέρει, «αυξήθηκε η τιμή των φθηνών φαρμάκων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνισή τους και η αντικατάστασή τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και τα ακριβότερα φάρμακα θα είχαν ακριβότερη συμμετοχή».
Στην ανάρτηση, ο κ. Λουράντος επιστρατεύει και ένα παράδειγμα με συγκεκριμένο φάρμακο και τη συμμετοχή που έχει τώρα σε σύγκριση με τη συμμετοχή που θα έχει το ακριβότερο από αυτό φάρμακο. «Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος», καταλήγει ο πρόεδρος του ΦΣΑ.
Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Λουράντου
«Πολιτικό κόστος…»
Διαβάζουμε σήμερα στα διάφορα ΜΜΕ…
«Αυξήσεις από σήμερα σε 850 φάρμακα – Επιβάρυνση 30 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους»
Φυσικά και αυξήθηκε η τιμή των ΦΘΗΝΩΝ φαρμακων (με τιμή τσίχλας) ώστε να σταματήσει η πορεία προς την εξαφάνιση τους και η αντικατάσταση τους από άλλα πολύ ακριβότερα φάρμακα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Και τα ακριβότερα φάρμακα θα είχαν ακριβότερη συμμετοχή που θα προερχόταν επιπλέον και απο την διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και της λιανικής τους τιμής…
Να δώσουμε ένα παράδειγμα:
Salopir 100mg. Προηγούμενη τιμή 1,17 και συμμετοχή (25%) 0,29 ευρώ.
Salopir 100mg. Σημερινή τιμή 2,08 και συμμετοχή (25%) 0,52 ευρώ
Αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένου 0,23 ευρώ!
Αν την θέση αυτού του φαρμάκου έπερνε ένα από τα γνωστά κυκλοφορούντα φάρμακα με πχ 30 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου θα ήταν αντι για 0,52 ευρώ που είναι σήμερα, 7,5 ευρώ.
Τι δεν καταλαβαίνουν λοιπόν; Θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη;
Είναι καλύτερο να πληρώνει ο ασφαλισμένος 7,5 ευρώ, ή 0,52 ευρώ;
Ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργειαδης έκανε κάτι που δεν τολμούσαν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας, φοβούμενοι το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ από την επίθεση συγκεκριμένων ΜΜΕ: να αυξήσει τα φθηνά φάρμακα ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ (μέσω της συνεχιζόμενης κυκλοφορίας τους) και των ασφαλισμένων αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Το έχω πει πολλές φορες: ο πολιτικός κρίνεται πάντα από το αποτέλεσμα, και αυτό είναι θετικό μόνο όταν το πολιτικό κόστος δεν συμμετέχει στις αποφάσεις του…
Γιατί τελικά το πολιτικό κόστος είναι αυτό που πληρώνουμε, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν αυτό που πρέπει γιατί έχει … πολιτικό κόστος!