«Ο εμβολιασμός και στις μεταλλάξεις εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας» τόνισαν Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους

theodoridou_themistokleous_main

Σύντομα η γνωμοδότηση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών – Δεν μπορεί να διατεθεί πριν τις 20 Δεκεμβρίου- «Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου

Ψυχραιμία και εμβολιασμό συνέστησαν  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, για την οποία οι επιστήμονες χρειάζονται χρόνο, προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, το εμβόλιο, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας που εμφανίζει σε περιπτώσεις παραλλαγών, παραμένει ασπίδα προστασίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα η επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για τη χορήγηση εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Pfizer δεν μπορεί να παραδώσει τις δόσεις (που είναι το 1/3 που χορηγούνται σε μεγαλύτερα άτομα) πριν τις 20 Δεκεμβρίου.

«Το άλφα και το ωμέγα στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, που κατετάγη στα στελέχη ανησυχίας. Η αντίδραση του ΠΟΥ για συναγερμό όλων των κρατών ήταν ακαριαία, δεδομένου ότι και ο ελάχιστος χρόνος που μπορεί να χαθεί σε επιδημίες είναι πολύτιμος.

Οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται χρόνο για να δώσει απαντήσεις. Το πρώτο ερώτημα αφορά τη μεταδοτικότητα, που αναμένεται να είναι αυξημένη. Στην περιοχή που εντοπίστηκε, ο ρυθμός αναπαραγωγής εκτινάχθηκε στο 2, γεγονός που δείχνει ότι επικράτησε της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο ερώτημα αν προκαλεί βαρύτερη νόσο, ο μικρός αριθμός ασθενών, με νεαρή ηλικία δεν έδειξε κάτι τέτοιο.  Και βέβαιο είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις σε εμβολιασμένους και επαναλοιμώξεις, ωστόσο εκτιμάται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα, σε βαθμό που δεν είναι ακόμη γνωστός. Σύμφωνα με μελέτη σε προηγούμενες μεταλλάξεις, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού», είπε.

Επομένως ο εμβολιασμός, παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών, εξακολουθεί να είναι ασπίδα προστασίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα