Θύελλα αντιδράσεων, κυρίως για τις οικονομικές απώλειες που θα προκύψουν, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα για προληπτικούς λόγους, λόγω του κοροναϊού
Αυτό θα έχει ως αντίκτυπο απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που περίμεναν πως και πως τις αφίξεις από ολόκληρη την Ελλάδα.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση της Πάτρας, το οποίο μετρά σχεδόν δύο αιώνες ζωής.
Εκεί, όσο περνούν οι ώρες πληθαίνουν τα διαδικτυακά καλέσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα σε ένα από αυτά οι διοργανωτές καλούν τους καρναβαλιστές να αψηφήσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δίνοντας την ίδια ώρα ραντεβού σήμερα στις 21:00 στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο MEGA ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης ο οποίος τόνισε πως έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα για το καρναβάλι στην πόλη του «τόσο από το δήμο, όσο από τους επαγγελματίες αλλά και από τα groups που θα μετείχαν».
Ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι αυτή η αναβολή θα έχει «σημαντική επίπτωση» στα οικονομικά δεδομένα της πόλης και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ληφθούν μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων».
Ακόμα, ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τον προσεχή Ιούνιο.
«Θα επηρεαστούν 30.000 οικογένειες»
Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο έκανε λόγο για 30.000 οικογένειες οι οποίες θα επηρεαστούν από αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα έκανε λόγο για τρομακτικό σοκ, ενώ συμπλήρωσε πως «θα είναι τόσο μεγάλη η ζημιά για την χώρα που δεν ξέρω πως θα το ξεπεράσουμε».
«Είμαστε θυμωμένοι»
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» έκανε λόγο για υπερβολικό μέτρο.
«Θεωρούμε το μέτρο υπερβολικό σε σχέση με άλλους χώρους που αναπτύσσονται ίδιες δραστηριότητες. Δεν το ρισκάρουμε αλλά είμαστε πολύ θυμωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ανέφερε ότι «την Κυριακή παίζει Ξάνθη-ΠΑΟΚ. Στο γήπεδο θα υπάρχουν 15.000 φίλαθλοι. Υπάρχει κίνδυνος, ρωτώ τον κ. υπουργό».
Σχετικά με την οικονομική πτυχή του θέματος, υποστηρίζει ότι από την αναβολή των εκδηλώσεων η πόλη του θα απωλέσει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ.
«Το καρναβάλι είναι πηγή ζωής για εμάς. Οι σύλλογοι προετοιμάζονται έξι με επτά μήνες. Έχουμε περί τους 16.000 καρναβαλιστές. Έρχεται κόσμος και από Τουρκία και Βουλγαρία» κατέληξε ο κ. Τσέπελης.
«Ζημιά ύψους 12 εκατ. ευρώ»
Για οικονομική ζημιά στο Ρέθυμνο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ έκανε λόγο ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.
Μιλώντας, επίσης, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο δήμαρχος Ρεθύμνου υποστήριξε ότι η ζημία από την αναβολή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στην πόλη του κυμαίνεται περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τους τζίρους των επιχειρήσεων.
Μάλιστα, διαφώνησε με το μέτρο έκτακτο κυβερνητικό μέτρο, λέγοντας πως «η μαζική μεταφορά ανθρώπων που συγχρωτίζονται σαν σαρδέλες είναι στα μέσα μεταφοράς και μάλιστα στα κλειστά, όπως το αεροπλάνο και το μετρό. Ξεκινάνε τα μέτρα από υπαίθριες εκδηλώσεις, για να κάνουν ένα θεαματικό μέτρο που εύχομαι να πιάσει τόπο».
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν προτίθεται να παραβεί την απόφαση μια και «όταν η πολιτεία διαλέγει ένα μέτρο, δεν πρόκειται να κάνουμε ανταρσία».
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο πως με την αναβολή των εκδηλώσεων του καρναβαλιού «αφυδατώνουμε την όρεξη χιλιάδων εθελοντών. Δεν πρόκειται για δημόσιο έργο που το αναλαμβάνει κάποιος εργολάβος».