Σε χτεσινή ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας μετά την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών.
Σε χτεσινή ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε σήμερα, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» αναφέρει.
Επίσης, υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία, όπως αναφέρει, έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
«Η Αίγυπτος, η οποία εγκατέλειψε τα 11.500 km2 της με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση το 2003, χάνει επίσης τη θαλάσσια δικαιοδοσία της με αυτήν τη αποκαλούμενη συμφωνία με την Ελλάδα» τονίζει.
«Με αυτήν τη συμφωνία, προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης», προσθέτει.
Πάντως η αντίδραση της Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο ήταν άμεση καθώς ήδη από χτες στη Λιβύη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, την ώρα που συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης του ψευδοκράτους.
Εκτός αυτού η Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας δεν άργησε να εκδώσει NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, ενώ η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.
Πάντως την ίδια τακτική ακολουθούν και τα φιλοκυβερνητικά τούρκικα ΜΜΕ τα οποία επιμένουν να μιλούν για ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορΑ.
Μάλιστα από την πλευρά της Yenisafak επέλεξε τον λακωνικό τίτλο «δεν υπάρχει» κατηγορώντας και τις δύο πλευρές για τη σύναψη συμφωνίας.
Πηγή: in.gr