Η «αγάπη» Κασσελάκη, οι διχασμένοι βουλευτές, τα social media και ο… Βελόπουλος
Ανεξάρτητος βουλευτής είναι από χθες το απόγευμα ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, καθώς η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας άρδην την ατζέντα, αλλά και τους συσχετισμούς εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το χρονικό της διαγραφής
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χθες, τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ακολουθούσε, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Πολάκης έλαβε το λόγο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής επιτιθέμενος απρόκλητα στη συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων είπε απευθυνόμενος προς την συνεργάτιδα του υπουργού, κυρία Πετρούλια πως «μην στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μας. Σε σας το λέω έχετε ένα μόνιμο, όχι χαμόγελο, ένα στρίψιμο του στόματος εν είδει απαξίας. Είναι εκνευριστικό. Έχετε μια κυρία συνεργάτη του υπουργού που έχει ένα μόνιμο στριφογύρισμα προσώπου απαξίας. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω».
Την συνεργάτιδα του κ. Γεωργιάδη υπερασπίστηκαν όσοι ήταν στην αίθουσα – μάλιστα, ο κ. Βαρτζόπουλος του φώναζε ότι η γυναίκα έχει πρόβλημα υγείας, αλλά αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού η οποία μάλιστα σοκαρισμένη από την επίθεση του συναδέλφου της έβαλε τα κλάματα, όπως και η συνεργάτις του κ. Γεωργιάδη. «Θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο», δήλωσε η κυρία Λινού.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης από την πλευρά του σχολίασε ότι «δεν συνάδει με το χώρο που βρισκόμαστε αυτή η συμπεριφορά. Πολιτικά μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά πάνω από όλα είναι ο σεβασμός στον άλλον». Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας επενέβη επίσης λέγοντας: «Απαράδεκτο να προσβάλλεται μια κυρία κατ΄αυτόν τον τρόπο , δεν θέλουμε να περάσει αυτή τη γραμμή στη Βουλή, έχει γίνει επανειλημμένως και γι’ αυτό απογοητεύομαι, να έχουν προσβληθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, η κ. Ακρίτα, εμείς ως Πλεύση Ελευθερίας διαφωνούμε δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής να προσβάλλει κάποιον ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκα. Δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ευπρεπές».
Το επεισόδιο έγινε γρήγορα γνωστό και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πληροφορήθηκαν το συμβάν λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους, καθώς δυσφορούσαν για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά βρίσκονται «απολογούμενοι», όπως σχολίαζαν, για τη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη.
Βαρύ ήταν το κλίμα και στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, όπου βρισκόταν εκείνη την ώρα σε σύσκεψη ο Στέφανος Κασσελάκης με στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι και τον πληροφόρησαν για το συμβάν. Τότε, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να δει το βίντεο της τοποθέτησης του Παύλου Πολάκη και τα λεπτά για τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αρχίσει να κυλούν. Ταυτόχρονα, ενήμερος για το περιστατικό ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος άρχισε να τοποθετείται στην Ολομέλεια, για να ανακοινώσει τα πειθαρχικά μέτρα κατά του κ. Πολάκη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ταυτόχρονα ανακοίνωση, θέτοντας τον βουλευτή Χανίων εκτός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
«Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο». Ο τελευταίος έλαβε το λόγο ως Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αμέσως μετά τον κ. Τασούλα, καταδικάζοντας το περιστατικό προσωπικά, αλλά και εκ μέρους των βουλευτών του κόμματος που παρίσταντο στην αίθουσα.
Σόου και υπονοούμενα
Ακολούθησε αναβρασμός, αλλά και κινητικότητα στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, αλλά και να συναντήσει τον Πρόεδρο του σώματος, Κώστα Τασούλα, ζητώντας διευκρινήσεις για την περικοπή του μισθού του. Αν και δεν κατάφερε τίποτα από τα δύο, ο κ. Πολάκης δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για την παραπάνω εξέλιξη, λέγοντας πως «ποινή έπρεπε να βάλει στους συνεργάτες των υπουργών που κοροϊδεύουν τον ομιλητή. Θα το ξαναέκανα», σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.
Γνήσιος εκφραστής του ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρακολουθούσαν αμήχανοι και ανέμεναν να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έχοντας κάποιοι εξ’ αυτών, εισέλθει στην αίθουσα της Γερουσίας. Τότε, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε να μιλήσει στους συναδέλφους του, αν και ο Σωκράτης Φάμελλος του υπέδειξε πως δεν ανήκει πλέον στο όργανο, με τον κ. Πολάκη να ανταπαντά πως «ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγοντας πως «κοιτάτε το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι».
Κατόπιν όλων αυτών κι ενώ ο κ. Πολάκης είχε αποχωρήσει, χωρίς να επικοινωνήσει για τη διαγραφή του με τον κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στην αίθουσα και τοποθετήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αποφεύγοντας να κατονομάσει ευθέως τον κ. Πολάκη, αλλά και να αναφερθεί εκτενώς στο περιστατικό. «Δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «και ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος, αλλά είμαι βέβαιος, αλλιώς δεν θα ήμουν πρόεδρος σε αυτό το κόμμα, ότι δεν υπάρχει και κανένας δόλιος».
Βουλευτές στα δύο
Φαίνεται, ωστόσο, πως η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μην δώσει περισσότερη έκταση στο γεγονός πως δεν ικανοποίησε αρκετούς βουλευτές με πρώτη την Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΚΟ, Ραλλία Χρηστίδου, που εμφανώς συγκινημένη τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του κ. Πολάκη. Θα περίμενε να ακούσει κανείς μια λέξη στις ομιλίες των προέδρων για τη διαγραφή Πολάκη, φέρεται να σχολίασε η κυρία Χρηστίδου, για να προσθέσει πως δεν είναι comme il faut ο Πολάκης, αλλά τι είπε πιο λάθος από τα προηγούμενα που έχει πει και δεν διεγράφη.
Αλλά και η βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου φέρεται να εξέφρασε τον προβληματισμό της, καθώς η ίδια θα έχει πρόβλημα που θα γυρίσει στην περιφέρειά της, μετά τη διαγραφή Πολάκη, λόγω της απήχησης του βουλευτή Χανίων. Στην στάση της ΝΔ φέρεται να στάθηκε και ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, εγκαλώντας την κυβερνητική παράταξη ότι πολλές φορές κι αυτοί ανάβουν το φυτίλι.
Το χειροκρότημα, πάντως, των περισσότερων βουλευτών απέσπασε ο Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική για μια δέσμη ζητημάτων, αρχής γενομένης από την προεκλογική περίοδο, καθώς φέρεται να χαρακτήρισε τον εκλογικό πήχη αυθαίρετα ψηλό και πτυσσόμενο στην συνέχεια, τονίζοντας το έλλειμμα αξιοπιστίας. Ο κ. Κεδίκογλου στάθηκε και στην ανάρτηση του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, αλλά και στην απαξίωση των βουλευτών του κόμματος, αφού αιφνιδιάζονται για τις αποφάσεις της ηγεσίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η ιστορία με τα μαύρα ταμεία έκανε εκ του αποτελέσματος κακό, ενώ διερωτήθηκε για το πως προέκυψε ότι δεν θα πάει ο κ.Κασσελάκης να μιλήσει στη ΔΕΘ.
Επικριτικός απέναντι στην αποδόμηση του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε και ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, ζητώντας, κατά πληροφορίες, να αποφεύγονται δημόσια αρνητικές αναφορές στο παρελθόν του κόμματος, ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά του Γιάννη Δραγασάκη. Την ίδια ανακοίνωση φέρεται να αποδοκίμασε ως απαράδεκτη και η Έλενα Ακρίτα, η οποία ζήτησε να δουλέψουν όλοι συλλογικά, καθώς το κόμμα εμφανίζεται διαλυμένο. Η ίδια εμφανίστηκε θετική στην περαιτέρω εισφορά των βουλευτών στο κόμμα με όρους λογοδοσίας, ενώ δε φεύγει κανείς, φέρεται να σχολίασε, με φόντο όσα ειπώθηκαν στην τελευταία ΚΟΕΣ. Κριτική κατά του Παύλου Πολάκη διατύπωσε και ο Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος φέρεται να υπογράμμισε ότι χρειάζεται πάντα μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση.
Απούσας της Όλγας Γεροβασίλη, το βάρος της τοποθέτησης εκ μέρους των «87» σήκωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία φέρεται να επισήμανε πως έγιναν τα πάντα προκειμένου να μη συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αναφερόμενη σε αναρτήσεις, προγραφές και στοχοποιήσεις, εσωτερικούς εχθρούς και διχασμούς, ενώ για τον Παύλο Πολάκη υπενθύμισε πως αν είχε καταδικαστεί η συμπεριφορά του στην Πολιτική Γραμματεία, όπως είχαν προτείνει οι «8», τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει εδώ.
Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη διαγραφή του κ. Πολάκη, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος, προαναγγέλλοντας ειδική συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, ενώ φειδωλοί στα λόγια τους υπήρξαν αρκετοί εκ των Κασσελίστας, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις.
«Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»
Ταυτόχρονα με την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο, η οποία διήρκεσε παραπάνω από τέσσερις ώρες, ο κ. Πολάκης ήταν παρών στα κοινωνικά δίκτυα, απαντώντας στους ακολούθους του, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του. Αμετανόητος για το συμβάν, «όσο περναει η ωρα τοσο φαινεται το στησιμο με τα ψευτικα δακρυα και τη «συγγνώμη» εκ μερους μου απο τη Λινου που εδωσε την πασα και εκτος και εντος. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ!» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Πολάκης, αθροίζοντας χιλιάδες επιδοκιμασίες στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απήχηση η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως ούτε από την Κουμουνδούρου.
Μολονότι η σεξιστική επίθεση στην Μαρία Συρεγγέλα ισοδυναμούσε με «κίτρινη κάρτα» κατά του Βουλευτή Χανίων, μετρώντας αντίστροφα για τη διαγραφή του στο επόμενο λάθος, εντούτοις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη δευτερολογία του εμφανίστηκε έμπλεος… αγάπης για τον πάλαι ποτέ πιο ένθερμο εσωκομματικό υποστηρικτή του, λέγοντας πως «ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ», αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως σήμα παραμονής του Βουλευτή Χανίων στο κόμμα. Άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης υπέγραψε ως «μέλος» του ΣΥΡΙΖΑ και «Βουλευτής Χανίων» την τελευταία του ανάρτηση, υπογραμμίζοντας την ενεργή, κομματική του ιδιότητα.
Γέφυρες αγάπης από τον Κασσελάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για «μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», δεσμευόμενος ότι θα υπάρξουν τακτικές θεματικές συνεδριάσεις με τους βουλευτές, ενώ υποστήριξε με νόημα πως «η Αριστερά δεν είναι μόνο όσοι γαλουχήθηκαν στην Αριστερά ή είχαν συγγενείς στο χώρο αλλά και άνθρωποι που ήταν ουδέτεροι και αποφάσισαν να συστρατευθούν με το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμη, δεσμεύτηκε πως «θα χτίσουμε το πιο σύγχρονο κόμμα της Ευρώπης», αλλά και ένα κόμμα «που θα αντανακλά τις προθέσεις του κόσμου».
Σε απολογητικό τόνο, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε για δεύτερη φορά στο θέμα Πολάκη, τον οποίο όχι μόνο κατονόμασε αυτή τη φορά, αλλά εγκωμίασε, παρά την αρχηγική, αρχική κίνησή του να τον καρατομήσει, μη έχοντας, ωστόσο, πολλές εναλλακτικές δυνατότητες λόγω του παρελθόντος του βουλευτή Χανίων. «Αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση που αναγκαστικά να πάρω. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας. Όπου πήγαινα μου μιλούσαν για αυτόν» δήλωσε ο κ. Κασσελάκη, για να συμπληρώσει πως «αλλά στη βουλή πρέπει να είμαστε θεσμικοί και να μιλάμε με τον ανάλογο σεβασμό σε όλους. Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα στη Βουλή υπάρχουν και όρια και η ΝΔ έχει προσβάλλει το χώρο της βουλής με διάφορες αντιθεσμικές της δράσεις».
Κλιμακούμενη ρήξη και στο βάθος…Βελόπουλος
Μολονότι ο Παύλος Πολάκης είχε αποστασιοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς απείχε από τις κομματικές συνεδριάσεις, η επιστροφή του στα τηλεοπτικά πλατό με αυτοβιογραφική διάθεση είχε καταγραφεί από πλευράς της Κουμουνδούρου, η οποία παρείχε πλήρη κάλυψη στην υπόθεση της κυρίας Συρεγγέλα, με τον κ. Κασσελάκη να καταβάλει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο, για να τον υπερασπιστεί.
Την ίδια στιγμή, όμως, η βροχή σχολίων… συμπαράστασης στον βουλευτή Χανίων που σημειώθηκε χθες δεν λογίζεται ως αμελητέα. Όχι μόνο γιατί ο Παύλος Πολάκης αποτελεί πυλώνα εσωκομματικής υποστήριξης του κ. Κασσελάκη ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, αλλά και γιατί τον βουλευτή Χανίων έσπευσε να υπερασπιστεί στα κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έκανε ειδική ανάρτηση για τον Παύλο Πολάκη, με τον τελευταίο να απαντά σε σχόλια φίλων του στο διαδίκτυο παραπέμποντας στην ανάρτηση του κ. Βελόπουλου, προμηνύοντας δυναμική συνέχεια στην υπόθεσή του.