Πώς ο καφές μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Science & Nutrition.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν μια στατιστικά σημαντική γενετική αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ και του επακόλουθου κινδύνου ξηρής ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αντίθετα, ο αλεσμένος καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έδειξαν τέτοιες συσχετίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι, με βάση τη μελέτη, ο κίνδυνος αφορά αποκλειστικά τον στιγμιαίο καφέ. Μάλιστα, από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ οδηγεί και σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια οφθαλμική πάθηση που χαρακτηρίζεται από βλάβη της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα θολή όραση που επιδεινώνεται προοδευτικά. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως και εκτιμάται ότι επηρεάζει το 8,7% των ενηλίκων (196 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2020). Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ο επιπολασμός της αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες (~240 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2040).

Αν και η πρόσφατη γενετική έρευνα έχει εντοπίσει αρκετές συσχετίσεις μεταξύ μεμονωμένων γονότυπων (γονίδια ευαισθησίας) και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι υποκείμενοι μηχανισμοί της πάθησης και οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου (συμπεριφορές υγείας, όπως η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα) έχουν μελετηθεί συγκριτικά ελάχιστα. Ενώ τα συμπληρώματα διατροφής και οι κλινικές παρεμβάσεις (π.χ. θεραπεία με λέιζερ) μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της εκφύλισης, η πάθηση είναι μη αναστρέψιμη.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com