Μνήμες από την πανδημία «ξύπνησαν» οι εικόνες που έρχονται από την Κίνα, η οποία φαίνεται πως είναι αντιμέτωπη με ένα νέο υγειονομικό φαινόμενο. Τα νοσοκομεία της χώρας κατακλύζονται από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για αυξημένη δραστηριότητα στα κρεματόρια.

Τα βίντεο και οι μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν γεμάτες νοσοκομειακές μονάδες, ασθενείς με μάσκες και μακρές ουρές σε παιδιατρικά τμήματα, επιβεβαιώνουν την κατάσταση. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν την έξαρση σε έναν ελάχιστα γνωστό ιό, τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), ο οποίος συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Παρόλα αυτά,  οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αυτή την αιτία. Επισήμως, το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι η γρίπη αποτελεί την κύρια αιτία της έξαρσης, καθώς το 30% των τεστ για αναπνευστικές λοιμώξεις επιστρέφουν θετικά σε γρίπη, ενώ ένας στους επτά ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα νοσηλεύεται λόγω της ίδιας αιτίας.

 

Τι είναι ο Ανθρώπινος Μεταπνευμονοϊός (HMPV);

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) μπορεί να προκαλέσει ασθένειες του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε άτομα όλων των ηλικιών, ιδίως σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ανακαλύφθηκε μόλις το 2001 και στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται ο βήχας, ο πυρετός, η ρινική συμφόρηση και η δύσπνοια. Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε πιο σοβαρά, προκαλώντας βρογχίτιδα ή πνευμονία, όμοια με άλλους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

 

Πώς μεταδίδεται; 

Όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις από το βήχα και το φτέρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή, όπως το άγγιγμα ή η χειραψία και το άγγιγμα αντικειμένων ή μολυσμένων επιφανειών που έχουν τους ιούς και στη συνέχεια η επαφή με το το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com