Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA έδωσε το πράσινο φως στο Τορίνο για να διοργανώσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών το 2022, τον πρώτο μιας νέας εποχής για τον θεσμό.
“Είμαστε χαρούμενοι που έγινε αποδεκτός ο φάκελος με την προσφορά μας από την UEFA, ώστε να γίνει το Τορίνο η πόλη που θα διοργανώσει για πρώτη φορά αυτή την σπουδαία διοργάνωση” είπε ο αθλητικός σύμβουλος της ιταλικής πόλης, Ρομπέρτο Φινάρντι. “Ελπίζουμε αυτή να γίνει η αρχή για το φιλόδοξο ξεκίνημα του ποδοσφαίρου γυναικών στην χώρα και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ιταλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου καθώς και την UEFA για την τεράστια αυτή ευκαιρία που μας δίνεται” πρόσθεσε.
Για το Τορίνο αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναδειχθεί το ποδόσφαιρο γυναικών σε όλη την Ευρώπη, δεδομένου ότι η νέα “φόρμα” αγώνων που θα εγκαθιδρύσει η UEFA συμπεριλαμβάνει περισσότερα παιχνίδια και αναμένεται να προσθέσει την απαραίτητη αναγνωρισιμότητα στο σπορ. Επιπλέον, χάρις στην νέα διαμόρφωση του τουρνουά, τα χρήματα που προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής των αγώνων θα λειτουργούν συγκεντρωτικά για τις ομάδες ήδη από τους ομίλους.
Venues picked by @UEFA for future #UWCL finals?
2022: @juventusfc
Stadium, Turin??2023: @PSV Stadium, Eindhoven??
Details? https://t.co/MlJoen3cJW
— #UWCL (@UWCL) March 2, 2020
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της UEFA, οι πρώτες έξι ομοσπονδίες ποδοσφαίρου από κάθε χώρα (σύμφωνα με την κατάταξη της περασμένης σεζόν στο γυναικείο ποδόσφαιρο) θα έχουν δικαίωμα δήλωσης τριών ομάδων τους στην διοργάνωση. Οι ομοσπονδίες από την έβδομη και όγδοη θέση θα λαμβάνουν άδεια συμμετοχής για τις πρώτες δύο ομάδες του εκάστοτε πρωταθλήματος, ενώ από εκεί και πέρα, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί να δηλώσει μονάχα μία ομάδα, την εγχώρια πρωταθλήτρια της περασμένης σεζόν.
Των ομίλων θα προηγούνται δύο προκριματικοί γύροι, οι οποίοι θα αποτελούνται από ομάδες πρωταθλητές στα εγχώρια πρωταθλήματά τους και τους φιναλίστ αυτών (όπως ακριβώς συμβαίνει και στο ανδρικό). Κύριος λόγος αυτού του διαχωρισμού, είναι να βεβαιωθεί η UEFA ότι τουλάχιστον 10 ομοσπονδίες θα έχουν κάποιον εκπρόσωπο στους μετέπειτα ομίλους. Ο πρώτος γύρος θα παίζεται με την μορφή μίνι τουρνουά, με ημιτελική και τελική φάση για τις συμμετέχοντες ομάδες, ενώ ο δεύτερος γύρος θα έχει την μορφή νοκ άουτ αγώνων με εντός και εκτός έδρας παιχνίδια.
Αδιαμφισβήτητος στόχος της UEFA είναι να αναβαθμίσει τον θεσμό του ποδοσφαίρου γυναικών, διπλασιάζοντας το μέγεθος και την αξία του τουρνουά. Με την νέα φόρμα ο αριθμός των παιχνιδιών θα αυξηθεί κατά 20% (39% αν προσθέσεις και τους προκριματικούς), ενώ παράλληλα το ποδόσφαιρο γυναικών θα γνωρίσει την άνθιση που του αξίζει μέσα από την μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, την αναβαθμισμένη ποιότητα και αναγνώριση που θα επέλθει μέσα από αυτό.
Με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να έχει γίνει ένα ανεπανάληπτο γεγονός ήδη από το 2010, το 2019 έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε διαφορετική τοποθεσία από τον αντίστοιχο ανδρικό τελικό. Όσο αναφορά τους υπόλοιπους τελικούς μέχρι το 2022 και το Τορίνο, ο φετινός θα διοργανωθεί από την Βιέννη και το Βιόλα Παρκ, ενώ το 2021 το Γκόθενμποργκ θα αναλάβει την διοργάνωση του εν λόγω τελικού. Χρίσμα για την διοργάνωση του τελικού που έπεται αυτού στο Τορίνο, πήρε η ολλανδική Αϊντχόβεν.