Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, πραγματοποιούν αυτήν την ώρα, έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της Βασιλίσσης Σοφίας, νησιώτες του Βορείου Αιγαίου – κυρίως αυτοί που διαμένουν στην Αττική, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν 250 με 300 άτομα. Πρόκειται για ετερόκλητο πλήθος – αυτοί που διαφωνούν με την υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών στα νησιά και εκείνοι που εκφράζουν ρατσιστικές απόψεις. Τα βασικά αιτήματα που εκφράζονται είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με κάθε τρόπο και η μη δημιουργία κλειστών δομών.
Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών κορυφώθηκαν μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το απόγευμα της Τρίτης, η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.
Το βράδυ της Τετάρτης κάτοικοι της Λέσβου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πολύκεντρο Μανταμάδου εναντίον της επίταξης 261 στρεμμάτων γης στη θέση Καράβα – Καβακλή για τη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών και προσφύγων.
«Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στην επιταγμένη περιοχή. Το ίδιο θα κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Λέσβου. Ούτε στο Καβακλή ούτε πουθενά», σημείωσε ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στα όρια του οποίου βρίσκεται η επιταγμένη έκταση.
Οι συγκεντρωμένοι μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και πολίτες συναποφάσισαν -με πρόταση του προέδρου της Κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή- τη σύσταση επιτροπής αγώνα, τον προειδοποιητικό αποκλεισμό για ένα 48ωρο της επιταγμένης περιοχής και την άρνηση κάθε διαλόγου με τη κυβέρνηση έως ότου καταργηθεί η ΠΝΠ, με την οποία επιτάχθηκε η περιοχή που, όπως αναφέρεται, ανήκει σε ιδιώτες, οι οποίοι και λειτουργούν εκεί κτηνοτροφικές μονάδες.
Έντονη ήταν και η αντίδραση στη Χίο από ομάδες κατοίκων, ιδιαίτερα της πόλης της Χίου, του Βροντάδου και του χωριού Πιτυός, αλλά και κτηνοτρόφους της περιοχής που διαδήλωσαν στον χώρο της θέσης «17» στο 17ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου – Βολισού, διαμαρτυρόμενοι για την επίταξη έκτασης, προκειμένου να κατασκευασθεί κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τόσο την επίταξη όσο και τη δημιουργία υποδομών που θα γιγαντώσουν -όπως υποστηρίζουν- το πρόβλημα και δεν θα το αντιμετωπίσουν. Ύψωσαν επίσης πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ έκαναν γνωστό ότι ξεκινούν άμεσα αγώνα διαρκείας, προκειμένου να αποτρέψουν τις εργασίες στην επιταγμένη έκταση των 620 στρεμμάτων. Ταυτόχρονα, ζήτησαν το κλείσιμο του υφιστάμενου καταυλισμού και του ΚΥΤ στο Χαλκειός και επανέλαβαν – ως μόνη λύση – την πρόταση τους για δημιουργία μιας μικρής δομής, με μόνο αντικείμενο την καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών.
Σε συνέντευξή του πάντως χθες στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι η «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω», επαναλαμβάνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής διάλογος με τις τοπικές αρχές.
«Παιδαριώδεις» χαρακτήρισε τους χειρισμούς της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα νησιά μας πνίγονται, οι νησιώτες αφήνονται στην τύχη τους και οι μετανάστες στοιβάζονται», ανέφερε κατά την περιοδεία του στην Ήπειρο.
Αναφερόμενος στην επίμαχη ΠΝΠ έκανε λόγο για «κατάφωρα αντισυνταγματική» διαδικασία. «Δεν φτάνει μόνο ότι κάναν ΠΝΠ, ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το έκαναν. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους, αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη, προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά» τόνισε.