Συρία: Η Αθήνα «χαρτογραφεί» το νέο τοπίο μετά τις εξελίξει

Το πρώτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι κυβέρνηση θα έχει η Συρία και ποια θα είναι η στάση της απέναντι σε ΗΠΑ, η Ρωσία και Ισραήλ – Δεύτερη παράμετρος στην εξίσωση, ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας

Σε ένα περιβάλλον με πολύ περισσότερες αμφιβολίες παρά βεβαιότητες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και της επικράτησης της συριακής αντιπολίτευσης και των ισλαμιστών στη χώρα, η Αθήνα επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» το νέο τοπίο, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι πύλη εισόδου για την Ε.Ε. και βρίσκεται σε κομβικό σημείο ως «γέφυρα» μεταξύ Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Από χθες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη «ασκήσεις επί χάρτου», πέραν της σύμπλευσης με την Ε.Ε. στην αποκήρυξη του καθεστώτος Άσαντ. Το πρώτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι κυβέρνηση θα έχει η Συρία, πόσο ενιαία και συμπεριληπτική αυτή θα είναι και ποια θα είναι η στάση της έναντι μεγάλων παικτών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Δεύτερη παράμετρος στην εξίσωση, ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας, η οποία υποστήριξε ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι πολιορκούν πόλεις, όπου εντοπίζονται οι Κούρδοι της Συρίας.

Ως προς το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση «άνοιξε παράθυρο» επιστροφής για πολλούς εκ των μεταναστών που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, μένει όμως να φανεί ότι δεν θα υπάρξει ένα άλλο μεταναστευτικό κύμα από προσκείμενους στο καθεστώς Άσαντ και Χριστιανούς, εφόσον υποστούν θρησκευτικού χαρακτήρα διώξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον ρευστότητας και η κυβέρνηση κάνει αναγνωριστικά βήματα. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλους εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνομίλησε με τους ομολόγους του από Ιορδανία και Λίβανο, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βηρυτό να εξακολουθεί να εκκρεμεί μετά την αναβολή που πήρε την Παρασκευή. Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιουλέρ, επί της αρχής για ένα δυστύχημα με στρατιωτικά ελικόπτερα της γείτονος, αλλά προφανώς με το βλέμμα και στις επικείμενες εξελίξεις στην περιοχή.

Στο ΚΥΣΕΑ

Στην Αθήνα δεν περιμένουν ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν άμεσα, αλλά τις επόμενες μέρες ίσως υπάρχει μια μεγαλύτερη «σαφήνεια» για την τοποθέτηση αρκετών παικτών στο πεδίο. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά από καιρό το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η πιο κρίσιμη συζήτηση, πάντως, θα γίνει στο ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, όχι μόνο για τα γεωπολιτικά, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με την εξέταση αιτημάτων ασύλου από Σύρους πολίτες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια συνέρευσαν κατά κύματα στην Ευρώπη. «Σιωπηρά» εκτιμάται ότι για μερικές μέρες δεν θα εκδίδονται αποφάσεις που αφορούν τις αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών, μέχρι το ΚΥΣΕΑ να πάρει απόφαση για τους κανόνες που θα ισχύουν. Θα έχει μεσολαβήσει και μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την Τετάρτη και Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ενώ χθες συνομίλησε με τον αρμόδιο Επίτροπο Μάγκνους Μπρούνερ.

Ο προβληματισμός που υπάρχει και στην Αθήνα είναι αν έχουν παύσει να συντρέχουν οι λόγοι που καθιστούσαν τους Σύριους εξ ορισμού ως δικαιούχους ασύλου ή αν ο κίνδυνος παραμένει και με τη νέα κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, για τις προσωποποιημένες συνεντεύξεις που γίνονται στις ελληνικές δομές αυτές τις μέρες έχουν δοθεί νέες, πιο εξειδικευμένες οδηγίες, μέχρι την αναθεώρηση του πλαισίου. Πάντως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι, ακόμα και αν πολίτες της Συρίας πάρουν τον δρόμο της επιστροφής, αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει πολύ.