Τι κάνει στο ντουζ η Σελένα Γκόμεζ για να αντιμετωπίσει κατάθλιψη και άγχος – Το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες

89

Η Σελένα Γκόμεζ, κατάφερε να μπει στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μόλις στα 32 της χρόνια έχοντας πλέον καθαρή περιουσία 1,3 δισ δολάρια. Θα έλεγε λοιπόν κανείς «μεγάλα καράβια, μεγάλες σκοτούρες» καθώς η νεαρή σταρ αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα ψυχικής της υγείας καθώς έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή μετά την κατάρρευση της το 2018.

Σήμερα, η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός έχει βρει τις δικές της μεθόδους για να είναι καλά, οι οποίες αν και κάπως ανορθόδοξες επιβεβαιώνονται και επιστημονικά.

Σε συνέντευξή της στο Vanity Fair στις αρχές της εβδομάδα αποκάλυψε, ότι έχει «εργαλεία και πρωτόκολλα» για να φροντίσει τον εαυτό της, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση της θερμοκρασίας ως «μηχανισμού θεραπείας». Η Σελένα Γκόμεζ, η οποία υποφέρει από κατάθλιψη, άγχος και κρίσεις πανικού, ομολόγησε ότι «το κρύο νερό  και οι θερμαντήρες χώρου είναι καταπραϋντικά» και τα χρησιμοποιεί ως θεραπεία για την κατάθλιψη.

Μύθος ή πραγματικότητα το κόλπο της Σελένα Γκόμεζ;

Και μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται παράξενο, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία -είτε πρόκειται για μια παγωμένη βουτιά είτε για ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο – μπορεί να είναι το κλειδί για την τόνωση της διάθεσής σας.  Αν και η βουτιά σε παγωμένο νερό δεν ακούγεται δελεαστική, εντούτοις τονώνει τη διάθεσή σας.

Μελέτη του 2007 από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Commonwealth διαπίστωσαν ότι «το κρύο ντους δύο φορές την εβδομάδα μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης». 

Η έκθεση στο κρύο θεωρείται ότι ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα και αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία πυροδοτεί την απελευθέρωση νοραδρεναλίνης,  ενός νευροδιαβιβαστή που έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση.  Μερικές μελέτες έχουν επίσης βρει μια απότομη αύξηση της ντοπαμίνης μετά από έκθεση σε κρύο νερό, η οποία είναι γνωστή ως «η ορμόνη της ευτυχίας».

Μπορείτε να «κολλήσετε» το άγχος και την κατάθλιψη, όπως «κολλάτε» τη γρίπη; Πώς θα προστατευθείτε

Μια άλλη μελέτη του 2014, σχετικά με τις επιπτώσεις της υδροθεραπείας, αναφέρει ότι «οι αντικαταθλιπτικές επιδράσεις της έκθεσης στο κρύο νερό θα μπορούσαν επίσης, εν μέρει, να προκαλούνται από θερμουποδοχείς στο δέρμα, που ανιχνεύουν τη ζέστη και το κρύο και στέλνουν ηλεκτρικές ώσεις στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα ανακουφιστικό αποτέλεσμα».

Σε μια άλλη ιατρική έρευνα αναφέρεται ότι «η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα θα μπορούσε να συνιστάται ακόμη και ως θεραπεία για την κατάθλιψη».

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com