Ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά εντός και εκτός Ελλάδας – Το χρονικό της τραγωδίας
Ο 36χρος με καταγωγή από την Φλώρινα ήταν λάτρης των χειμερινών σπορ και ταξίδευε συχνά για τον σκοπό αυτό εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην εισαγωγική κάρτα στα social media του δήλωνε μεταξύ άλλων ότι ήταν «ταξιδιωτικός οδηγός, εκπαιδευτής σκι, ορειβάτης και κατασκηνωτής».
Επίσης είχε πολλές φωτογραφίες και βίντεο από εξορμήσεις του σε βουνά τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, με πιο πρόσφατη ανάρτησή του την ανάβαση στον Όλυμπο στις 21 Ιανουαρίου.
«27 Ώρες στο βουνό των θεών, Όλυμπος. Γκορτσιά 1100μ.-Οροπέδιο Κατ. Αποστολίδης 2697μ.», είχε γράψει στη λεζάντα του βίντεο.
Οι τρεις απεγκλωβίστηκαν με δικές τους δυνάμεις, αλλά ο 36χρονος εντοπίστηκε νεκρός από τους διασώστες. Η χιονοστιβάδα εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 150 μέτρα και πλάτος σχεδόν 30 μέτρα.
Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας
«Τους είδαμε να κατεβαίνουν το πιο απότομο σημείο, ο ένας μετά τον άλλον. Δεν είχαν σακίδια πλάτης. Προφανώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε σχετικά ο ο Stefan Hristov μέλος της ομάδας διάσωσης των θαμμένων στη χιονοστιβάδα και πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της κατάβασης ένας από αυτούς “έκοψε” την πλαγιά οριζόντια, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Όλη η πλαγιά ξεκίνησε – περίπου 150 μέτρα ήταν το μήκος της χιονοστιβάδας. Χώθηκε σε ύψος περίπου 2 μέτρων. Ήταν εξαιρετικά θεαματικό να το παρακολουθήστε, αλλά δεν ήταν καθόλου ωραίο γνωρίζοντας ότι ήταν εκεί οι σκιέρ. Καλέσαμε το 112. Μετά έφυγε η έκτακτη βοήθεια και φτάσαμε λίγο πριν από αυτούς », πρόσθεσε.
«Στο περιστατικό ενεπλάκησαν Έλληνες πολίτες. Δεν είχαν μαζί τους τον εξοπλισμό χιονοστιβάδας, ο οποίος είναι υποχρεωτικός για σκι εκτός πίστας. Η πίστα Markudjik 3 δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή και έχουν αναλάβει σκόπιμα ρίσκο εκεί. Μπήκαν σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο έδαφος », δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας διάσωσης στο βουνό, Emil Neshev.
Οι τρεις κατάφεραν να απεγκλωβιστούν, όμως ο 36χρονος δεν τα κατάφερε και εντοπίστηκε νεκρός από την ομάδα διάσωσης.
Το χρονικό της τραγωδίας
Η αρμόδια Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης ειδοποιήθηκε γύρω στις 14:13 της Δευτέρας από αυτόπτη μάρτυρα που επισήμανε ότι τέσσερις Έλληνες σκιέρ χτυπήθηκαν από τη χιονοστιβάδα. «Τρεις απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους, ο σκιέρ αγνοείται προς το παρόν» δήλωσε αρχικά άτομο από την Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης.
Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη, καθώς οι Έλληνες σκιέρ βρίσκονταν σε πίστα που είχε κλείσει και δεν είχαν συσκευή εντοπισμού για την περίπτωση χιονοστιβάδας που ήταν υποχρεωτική. Στην επιχείρηση εντοπισμού μετείχαν πάνω από 25 διασώστες βουνού με 4 σκύλους.
Μετά το περιστατικό, η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης εξέδωσε προειδοποίηση, με την οποία συμβούλευε τους πολίτες να αποφεύγουν τις ελικοειδείς βόρειες, βορειοανατολικές και ανατολικές πλαγιές του Μπόροβετς, ενώ όλες οι πίστες είναι κλειστές.