Eλληνοτουρκικά: O Ερντογάν έχει νεύρα και όλο τραβάει γραμμές… στο Αιγαίο

ELLHNOTOYRKIKA_2

Μετά τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, οι Τούρκοι αυξάνουν την επιθετική ρητορική – Βάσει σχεδίου η προκλητική τακτική που εφαρμόζουν μετά την περσινή αποχώρηση του «Oruc Reis» – Η Αγκυρα προκαλεί και με μπουλντόζες στην Αμμόχωστο – Επιχειρεί να επεκτείνει την κυριαρχία της, συμπεριλαμβάνοντας στο λεγόμενο «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Για ένα θερμό φθινόπωρο τόσο στο Αιγαίο όσο και στη ΝΑ Μεσόγειο προετοιμάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κύκλοι του οποίου θεωρούν ότι πλέον είναι ζήτημα χρόνου για την Αγκυρα να περάσει από την επιθετική ρητορική, στην οποία επιδίδονται όλο και πιο συχνά τελευταία πολλά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, στην εκδήλωση συγκεκριμένων ενεργειών που θα αμφισβητούν και επί του πεδίου την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Στη θάλασσα, άλλωστε, οι Τούρκοι έχουν φροντίσει ήδη να χαράξουν τις διαχωριστικές τους γραμμές, εκδίδοντας συνεχώς έγγραφα και απεικονίσεις που αμφισβητούν όχι μόνο την ελληνική ΑΟΖ, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ακόμη και ανατολικά της Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται άλλωστε και χάρτες τους οποίους δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Πρόκειται για χάρτες που αγνοούν παντελώς τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνοντας την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και τα 6 μίλια από την Πάφο. Βασιζόμενη, άλλωστε, στο τουρκολιβυκό σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, η Αγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει την κυριαρχία της, συμπεριλαμβάνοντας στο λεγόμενο «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμη και περιοχές που σχεδόν εφάπτονται με μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη.

Την ίδια ώρα, στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου ξεκίνησαν εργασίες από το κατοχικό καθεστώς, και συγκεκριμένα στο τμήμα της περιφραγμένης πόλης, για το οποίο στις 20 Ιουλίου ο ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε ανακοινώσει πως θα «αποστρατιωτικοποιηθεί και θα ανοίξει πιλοτικά». Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αφαιρεθεί τα συρματοπλέγματα, ενώ μπουλντόζες, φορτηγά και υπάλληλοι του κατοχικού «δημαρχείου» Αμμοχώστου και στρατιώτες κάνουν εργασίες αναστήλωσης, χωματουργικές και διόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων. Τα απόνερα της περσινής κρίσης που προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η παρουσία του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Oruc Reis» από το Καστελόριζο μέχρι νότια της Κρήτης -φέρνοντας τότε σχεδόν στα όρια της ένοπλης αντιπαράθεσης τον ελληνικό με τον τουρκικό στόλο- φτάνουν μέχρι και τις ημέρες μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα