Η αιτία που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους

547

Στην αρχαία Ρώμη καταγράφηκε πρώτη φορά ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί

Τελικά ο πονοκέφαλος που νιώθεις το πολύ μέσα σε 15 λεπτά μετά την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού δεν είναι τυχαίος. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει δοθεί κάποια εξήγηση για το φαινόμενο, ωστόσο πρόσφατα σύμφωνα με την Telegraph επιστήμονες από την Καλιφόρνια κατέληξαν στο ότι υπαίτια για τον πονοκέφαλο είναι μια υγιής αντιοξειδωτική ουσία που πωλείται ως συμπλήρωμα που τονώνει τον εγκέφαλο. Ο λόγος για την κουερσετίνη. Πρόκειται για μια φλαβανόλη που βρίσκεται στα κόκκινα κρασιά.

Ο πονοκέφαλος από το κόκκινο κρασί, καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Aurelius Cornelius Celsus στην αρχαία Ρώμη και αναγνωρίστηκε από τη International Headache Society ως κάτι διαφορετικό από ένα τυπικό «hangover’».

Σύμφωνα λοιπόν με τον χημικό κρασιού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, Andrew Waterhouse: «Όταν η κουερσετίνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα σας τη μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης. Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει τον μεταβολισμό του αλκοόλ».

Συγκεκριμένα, το γλυκουρονίδιο κερκετίνης είναι αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί το σώμα για να διασπάσει την ακεταλδεΰδη, την τοξική ουσία που σχηματίζεται μετά τη διάσπαση των μορίων αλκοόλης.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com