Κάθε φορά που ακούς την μουσικό και ερμηνεύτρια Σοφία Κουρτίδου αντιλαμβάνεσαι ότι σε ταξιδεύει σε ένα φανταστικό κόσμο, όπου όλα τα απίθανα είναι… πιθανά. Σε ένα κόσμο όπου ο βήχας γίνεται μελωδία, το αντισηπτικό είναι μουσικό όργανο και μια φωνή μετατρέπεται ζωντανά σε ολόκληρη ορχήστρα. Όλα παίρνουν ζωή μέσα απ’ τη φωνή, τη φαντασία και το live looping της, καλωσορίζoντας μας στον δικό της πλανήτη με το εξωφρενικό one woman show της. Ονειρική ατμόσφαιρα, αυτοσχεδιασμός και εκρηκτικά συναισθήματα πίσω από μια κοκκινομάλλα γυναίκα με ενσυναίσθηση είναι μερικά από αυτά που θα “αντιμετωπίσει” κανείς στην πρώτη της παράσταση μετά την καραντίνα.
Η Σοφία Κουρτίδου μίλησε στο layout για την μουσική της, το metoo, τα show της και το «Εξών Φρεξών».
Συνδυασμός ψυχολογίας και μουσικής ενώνονται σε σένα δημιουργώντας την δική σου τέχνη. Πότε και πώς ξεκίνησαν όλα;
Σ.Κ: Όλα ξεκίνησαν στο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ξεκινούν όλα τα όνειρα και οι εφιάλτες. Εκεί με την φαντασία μου και ένα μικρό κασετοφωνάκι έφτιαχνα τις δικές μου εκπομπές, με φανταστικούς καλεσμένους, όπου και τραγουδούσα μέχρι και τα διαφημιστικά μηνύματα.
Η νοηματική γλώσσα έχει ιδιαίτερη θέση στα τραγούδια σου καθώς όπως έχεις αναφέρεις θέλεις το κοινό σου να έχει ίση προσβασιμότητα. «Δεν είναι κάτι που το κάνεις πρώτα για τους άλλους αλλά για σένα». Τι αισθάνεσαι όταν ακούς τη φράση που σου έχουν πει «την μουσική την ακούμε με το σώμα μας. Κλείσε για λίγο τα μάτια, τι βλέπεις; To χαμόγελο δεν φαίνεται ακούγεται»;
Σ.Κ: Η ζωή και η τέχνη κατ’ επέκταση βιώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν ο σκοπός μας σε αυτό το συλλογικό ταξίδι είναι η επικοινωνία, τότε επιλέγω να την βιώνω και να την προσφέρω με όσο μεγαλύτερο πλούτο μπορώ. Γιατί είναι πλούτος οι αισθήσεις και τα συναισθήματά μας, ίσως ο μόνος αληθινός.
Αποτελείς μια Live looping artist. «Ένα στα όρθια Γράφω ζωντανά τραγούδια με οτιδήποτε μου λένε περαστικοί ηχογραφώντας τις φωνές τους και τη δική μου στα όρθια. Δεν υπάρχει τίποτα προηχογραφημένο, όλα τα beats και τα τραγούδια δημιουργούνται επιτόπου». Πες μας λίγα λόγια γι αυτό το ξεχωριστό είδος.
Σ.Κ: Το live looping είναι μια ιδιαίτερη σύμβαση στη μουσική. Προσφέρει μεν πολλές δυνατότητες σε έναν μουσικό, αλλά αντικαθιστά στην ουσία τους συνάδελφους μουσικούς. Επειδή δεν είναι και το πιο εύκολο να κουβαλάς πάντα μια μπάντα μαζί σου, επέλεξα να το ενσωματώσω στις παραστάσεις μου για λόγους ευελιξίας. Είναι όμως μια πολύ ευχάριστη διαδικασία που έχει τις δικές τις απαιτήσεις και υψηλό βαθμό τεχνικής δυσκολίας.
Αν μια γυναίκα κάνει φώτοσοπ στο σώμα της ποιος φταίει τελικά; Τι απαντάς στο body shaming;
Σ.Κ: Δεν θέλω να εστιάσω τόσο στο φώτοσοπ όσο στην ουσία του body shaming. Αναφερόμαστε σε ένα συναίσθημα που δημιουργείται μεν από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά συντηρείται από το ίδιο το άτομο που το βιώνει.
Το body shaming είναι πάντα ένα επίκαιρο κοινωνικό ζήτημα, καθώς προκύπτει μέσα από μια αναπόφευκτη σύγκριση με το “κανονικό” ή το “αποδεκτό”. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο απ΄ όλα είναι η ευκολία με την οποία κάποιοι περιθωριοποιούν τους συνανθρώπους τους, ενώ θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται πραγματικά γι αυτούς.
Πόσο να επισημάνουμε πια, ότι πίσω από ένα σώμα βρίσκεται ένας άνθρωπος, ένας τεράστιος συναισθηματικός κόσμος, μια κληρονομικότητα, ίσως μια πάθηση; Το λέω συχνά και το εννοώ: “Kάθε σώμα είναι όμορφο μέσα από τη διαφορετικότητά του”.
Ελλάδα, γυναίκες και metoo. Σχολίασε το με μια φράση.
Σ.Κ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Η αγάπη του κοινού για τη διαφορετικότητα της τέχνης σου φαίνεται έντονα ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια. Ποια είναι η αλληλεπίδραση που έχεις με το κοινό σου πέρα από το ότι συμμετέχουν σε κάποια βίντεο σου, συνομιλείς μαζί τους στα social media; Aν ναι τι σου λένε;
Σ.Κ: Δέχομαι πολλά μηνύματα και είμαι πολύ ευγνώμων για την αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος. Τελευταία με πλησιάζουν φίλοι που θέλουν να μοιραστούν κάποια προσωπικά τους ζητήματα, κάποιοι ζητάνε συμβουλές, κάποιοι θέλουν απλά να τα πούνε. Πολλές φορές φτάνουν μερικές κουβέντες για να διευκολύνεις την κατάσταση, αλλά τις περισσότερες φορές παρατηρώ ότι στο ίδιο το ερώτημα εμπεριέχονται οι πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να προχωρήσει.
Πώς αντιδράει η Σοφία σε αρνητικά σχόλια ή μηνύματα που λαμβάνει;
Σ.Κ: Δεν συνηθίζω να αντιδρώ σε σχόλια. Όποιος θέλει να μου πει κάτι ουσιαστικό, περιμένω να το μοιραστεί μαζί μου σε προσωπικό επίπεδο, με τον κατάλληλο τρόπο και στον σωστό χρόνο.
Πώς αισθάνθηκες όταν έμαθες ότι δεν θα συνεχίσει η εκπομπή «The Booth» μια εκπομπή με διαφορετικό περιεχόμενο για τα ελληνικά δεδομένα που βοήθησε πολύ κόσμο θα έλεγα. Που πιστεύεται ότι οφείλεται αυτό θα ξανακάνατε κάτι τηλεοπτικό; έχετε δεχτεί κάποια πρόταση, θα αλλάζατε κάτι αν ξανακάνατε την ίδια εκπομπή;
Σ.Κ: Περάσαμε πολύ όμορφα και ευχάριστα με τις κοπέλες και με τον κόσμο στο The Booth και πιστεύω πως θα το ξανακάναμε αν μας δινόταν η ευκαιρία. Ήταν μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές συνεργασίες απ’ την οποία δημιουργήθηκαν και σχέσεις ζωής.
Ο λόγος που κόπηκε είναι κάτι που το αποκαλύπτει η Σοφία Μουτίδου στην παράστασή της. Δεν μπορώ να σας χαλάσω την έκπληξη!
«Η αγάπη δεν θα ‘πρεπε να έχει μόνο ένα χρώμα, Η αγάπη δεν θα ‘πρεπε να έχει φρένα γιατί αξίζει στον καθένα». Τι χρώματα έχει τελικά η αγάπη για εσένα και τι είναι αγάπη;
Σ.Κ: Η αγάπη είναι να νιώθεις ότι ανήκεις εδώ. Το χρώμα αντιπροσωπεύει τη διαφορετικότητα που πρέπει να αγκαλιάσουμε.
Ψυχοσωματικά και νεολαία. Έχεις κάνει σχετικό βίντεο τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον νέο σχετικά με αυτά πέρα από όσα έχεις αναφέρει;
Σ.Κ: Ασχέτως ηλικίας, πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά που μας απασχολούν, πόσο μάλλον με αυτά που μας προσθέτουν ψυχολογικό βάρος. Η συμβουλή που δίνω στον εαυτό μου είναι να διαβάζω για αυτά που με απασχολούν, να τα συζητώ, να ψάχνω διεξοδικά και αν χρειαστεί να ζητώ βοήθεια. Να μην τα παρατάμε.
“Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που τόσοι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους, εμείς, αν και εγκλωβισμένοι, έπρεπε ψυχολογικά να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Εγώ ήμουν μόνη μου στο σπίτι. Ήταν δύσκολα. Αλλά μαζί με τους διαδικτυακούς μου φίλους περνούσαμε ζάχαρη. Στο διαδίκτυο λοιπόν είχα μια εκπομπή που την έλεγα «Μείνε σπίτι! Πάρε την Κουρτίδου». Σκέφτεσαι να το συνεχίσεις παρόλο που τελείωσε η καραντίνα ή να συνεχιστεί σε μια επόμενη;
Σ.Κ: Το κόνσεπτ του «Πάρε την Κουρτίδου» συνεχίζεται είτε μέσα από βίντεο (Ένα στα Όρθια), είτε σε συναυλίες/παραστάσεις. Είναι ένας τρόπος να βγάλουμε κάποια πράγματα από μέσα μας και να τα διασκεδάσουμε λιγάκι.
Ελληνίδα μάνα ή Ελληνίδα γιαγιά;
Σ.Κ: Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες και εξ ίσου σημαντικοί και οι 2.
Τι είναι για σένα η γιαγιά σου, της αρέσει να βοηθάει στα βίντεο;
Σ.Κ: Η γιαγιά Βασιλική είναι ένας υπέροχος και απλός άνθρωπος που είναι ευγνώμων για τα λίγα και ουσιαστικά πράγματα στη ζωή. Μου θυμίζει πάντα ότι αυτά που έχουμε είναι σημαντικά, όχι αυτά που δεν έχουμε. Της αρέσει πολύ να συμμετέχει στα βίντεο.
Μελλοντικά σχέδια και στόχοι;
Σ.Κ: Προς το παρόν έχω εστιάσει στις επερχόμενες παραστάσεις μου στην βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα. Θέλω να μοιραστώ τον δικό μου κόσμο με όλους τους φίλους και να τους προσκαλέσω να μοιραστούν τον δικό τους. Ο τίτλος των παραστάσεων είναι ΕΞΩΝ ΦΡΕΞΩΝ και είναι ένα εξωφρενικό one woman show με live looping και πολλά στοιχεία stand up comedy.
Καλή επιτυχία Σοφία Κουρτίδου!