Η Ιαπωνία αποκάλυψε το σχέδιό της για την απομάκρυνση χιλιάδων πολιτών από νησιά κοντά στην Ταϊβάν, σε περίπτωση σύγκρουσης
Η Ιαπωνία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σχέδια για την εκκένωση περισσότερων από 100.000 πολιτών από ορισμένα απομακρυσμένα νησιά της κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή.
Το συγκεκριμένο πλάνο έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.
Το σχέδιο εκκένωσης που σχεδιάζει η Ιαπωνία
Σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, θα κινητοποιηθούν πλοία και αεροπλάνα για να απομακρύνουν περίπου 110.000 κατοίκους και 10.000 τουρίστες από πέντε νησιά της αλυσίδας Σακισίμα στο άκρως νοτιοδυτικό τμήμα της Ιαπωνίας.
Οι κάτοικοι και οι τουρίστες θα μεταφερθούν σε οκτώ νομούς στη νοτιοδυτική και δυτική Ιαπωνία εντός έξι ημερών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Οι εκκενωμένοι θα μετακινηθούν με ιδιωτικά πλοία ή αεροπορικώς στο Κιούσου, ένα από τα τέσσερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, προτού προωθηθούν σε καταλύματα σε άλλους προορισμούς.
Το Τόκιο δήλωσε ότι σχεδιάζει να διεξάγει ασκήσεις εκκένωσης στα νησιά Σακισίμα, τα οποία ανήκουν στο νομό Οκινάουα, από τον Απρίλιο του επόμενου έτους, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
Η προοπτική μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι κινεζικό έδαφος και πιστεύει ότι πρέπει να «επανενωθεί», ανάγκασε την Ιαπωνία να εντείνει τα μέτρα για την προστασία απομακρυσμένων νησιών που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε οποιαδήποτε σύγκρουση στο στενό.
Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει το αυτοδιοικούμενο νησί υπό τον έλεγχό της.
«Έντονη» η αίσθηση κρίσης
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει μονάδες κατευθυνόμενων πυραύλων επιφανείας-αέρος στο Γιοναγκούνι, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν. Το νησί, που φιλοξενεί μια βάση των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, κατασκευάζει προσωρινά υπόγεια καταφύγια εφοδιασμένα με αρκετά τρόφιμα και νερό για δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ο στρατηγός Νακατάνι, ο υπουργός Άμυνας, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι αισθάνθηκε μια «έντονη αίσθηση κρίσης» μεταξύ των κατοίκων που ζουν στα απομακρυσμένα συνοριακά νησιά της Ιαπωνίας. «Θέλω να λάβω όλα τα δυνατά μέτρα για την υπεράσπιση της χώρας μας», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Η Ταϊβάν δεν κατονομάστηκε συγκεκριμένα στα σχέδια, αλλά η ανησυχία ότι η νησιωτική δημοκρατία θα μπορούσε να γίνει σημείο στρατιωτικής ανάφλεξης έχει αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την επιστροφή της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ «πρώτα η Αμερική», με ορισμένους τοπικούς αξιωματούχους να αμφισβητούν τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να προστατεύσει την Ταϊβάν και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Τα σχέδια εκκένωσης αναφέρθηκαν ευρέως στην Ταϊβάν, όπου τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης το συνέδεσαν με τις εκατέρωθεν απειλές και τις μεταβαλλόμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Δημιουργείται όλο και περισσότερο μία αίσθηση πολέμου», σχολίασε ένας αναγνώστης σε τοπικό δελτίο ειδήσεων.
«Οι Ιάπωνες γνωρίζουν επίσης ότι ο Τραμπ δεν θα προστατεύσει την Ταϊβάν», δήλωσε ένας άλλος. «Ακόμη και αν παρέχουν όπλα στην Ταϊβάν, μπορεί να μην κερδίσουν. Για να αποφύγουν να «καούν», έχουν ήδη σκεφτεί έναν τρόπο να υποχωρήσουν. Αλλά έχει σκεφτεί η κυβέρνησή μας έναν τρόπο να προστατεύσει τον λαό;», αναφέρεται στον Guardian.
Η αβέβαιη στάση των ΗΠΑ
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κιούσου, εν μέσω ανησυχιών για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το μεταπολεμικό σύμφωνο ασφαλείας των χωρών, το οποίο δεσμεύει την Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί την Ιαπωνία εάν δεχθεί επίθεση.
Ο Τραμπ έχει παραπονεθεί ότι η συνθήκη ασφαλείας Ιαπωνίας-ΗΠΑ δεν είναι αμοιβαία, λέγοντας στις αρχές Μαρτίου: «Έχουμε μια σπουδαία σχέση με την Ιαπωνία, αλλά έχουμε μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με την Ιαπωνία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τους προστατεύουμε, αλλά δεν χρειάζεται να μας προστατεύουν».
«Έτσι διαβάζεται η συμφωνία … και παρεμπιπτόντως, βγάζουν μια περιουσία μαζί μας οικονομικά. Πραγματικά ρωτάω, ποιος κάνει αυτές τις συμφωνίες;»
Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι τα σχέδια εκκένωσης είχαν καταρτιστεί «με την υπόθεση ότι [η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει] μια κατάσταση όπου προβλέπονται ένοπλες επιθέσεις», ανέφερε το Kyodo.