Αρκετές μελέτες και αρκετοί εμπειρογνώμονες φαίνεται να υποστηρίζουν ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, το φύλο κλπ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο
Έχει δημοσιευθεί επαρκώς ότι ο Covid-19 κάνει διάκριση ανάλογα με την ηλικία και τα υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Αλλά γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι κάνει και διάκριση βάσει του φύλου, με τους άντρες που βγαίνουν θετικοί στον ιό να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες.
Παρατηρήσεις και δεδομένα
Αυτό παρατηρήθηκε πρώτα στην Κίνα, όταν μια ανάλυση έδειξε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους άντρες ήταν στο 2.8% σε σχέση με το 1.7% στις γυναίκες.
Από τότε, αυτό το χαρακτηριστικό παρατηρήθηκε και στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ιράν, την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία.
Στην Ιταλία, οι άντρες συνιστούν το 71% των θανάτων, στην Ισπανία τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν ότι ο αριθμός των αντρών που έχουν πεθάνει είναι διπλάσιος από αυτόν των γυναικών.
Γιατί λοιπόν οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι;
«Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι κανένας από μας δεν ξέρει τι προκαλεί τη διαφορά», δήλωσε η καθηγήτρια Sarah Hawkes, διευθύντρια του Κέντρου Γονιδίων και Παγκόσμιας Υγείας του UCL.
Αρχικά, το κάπνισμα προτάθηκε ως πιθανή εξήγηση. Στην Κίνα, σχεδόν το 50% των ανδρών, αλλά μόνο το 2% περίπου των γυναικών καπνίζουν, και έτσι τα υποκείμενα προβλήματα στην υγεία των πνευμόνων θεωρείται ότι συμβάλλουν στους άνδρες που υποφέρουν από χειρότερα συμπτώματα άρα και αποτελέσματα.
Η υπόθεση του καπνίσματος υποστηρίχθηκε από μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα ότι οι καπνιστές αποτελούσαν περίπου το 12% εκείνων με τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, αλλά το 26% αυτών που κατέληξαν σε εντατική θεραπεία ή πέθαναν.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως οδός για να μολυνθεί κάποιος: οι καπνιστές αγγίζουν περισσότερο τα χείλη τους και μοιράζονται μολυσμένα τσιγάρα.
Οι παράγοντες συμπεριφοράς βάσει φύλου
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να πλύνουν τα χέρια τους, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν σαπούνι, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη και είναι πιθανότερο να αγνοούν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία.
Πρόκειται για σαρωτικές γενικεύσεις, αλλά σε ολόκληρο τον πληθυσμό παρατηρείται μια τάση. Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι πιο θεμελιώδεις βιολογικοί παράγοντες είναι επίσης στο παιχνίδι.
Ενώ υπάρχουν περισσότερες αναλογίες αρρένων καπνιστών σε πολλές χώρες – στην Ιταλία, περίπου το 28% των ανδρών και το 19% των γυναικών καπνίζουν – οι διαφορές δεν είναι εξίσου ακραίες όπως στην Κίνα. Αλλά οι άνδρες εξακολουθούν να υπερεκπροσωπούνται στις στατιστικές για τον Covid-19.
Παρατηρήσεις και σχετικές έρευνες
«Η αυξανόμενη παρατήρηση της αυξημένης θνησιμότητας στους άνδρες παρατηρείται σε όλη την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό το βλέπουμε σε πολύ διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς», δήλωσε η Σάμπρα Κλάιν, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.
«Όταν το βλέπω αυτό, με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει κάτι παγκόσμιο που να συμβάλλει σε αυτό. Δεν πιστεύω ότι το κάπνισμα είναι ο κύριος παράγοντας».
Η προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της Klein, αποκάλυψε ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερες έμφυτες αντιικές ανοσολογικές αντιδράσεις σε μια σειρά λοιμώξεων όπως η ηπατίτιδα C και ο ιός HIV. Μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για τους κοροναϊούς, αν και Covid-19 δεν έχει μελετηθεί ειδικά.
Φύλο και ορμόνες
Οι ορμόνες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν έναν ρόλο – έχει αποδειχθεί ότι τα οιστρογόνα αυξάνουν τις αντι-ικές αποκρίσεις των ανοσοκυττάρων.
Και πολλά γονίδια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα κωδικοποιούνται στο χρωμόσωμα X (εκ των οποίων οι άνδρες έχουν ένα και οι γυναίκες έχουν δύο) και έτσι είναι πιθανό ότι κάποια γονίδια που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση είναι πιο δραστικά στις γυναίκες απ ‘ό,τι στους άνδρες.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα δε μπορεί να ξεκινήσει μια κατάλληλη απόκριση όταν αρχικά εκτίθεται στον ιό», δήλωσε η Κλάιν. Οι διαφορές φύλου στην ανοσολογική απόκριση στον Covid-19 είναι πιθανό να εμφανιστούν σε έρευνες αντισωμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο.
Η Klein δήλωσε ότι έχει ήδη αναθεωρήσει έγγραφα σχετικά με αυτό από κινέζικες ομάδες, οι οποίες έχουν παρακολουθήσει δείγματα αίματος από ασθενείς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. «Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα γι ‘αυτό σύντομα», είπε.
Τελικά, δήλωσε η Hawkes, ότι η βιολογία, ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά είναι πιθανό να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Αλλά θα είναι πιθανό να διεγείρουν μόνο την ακριβή ισορροπία όταν τα στοιχεία που έχουν ταξινομηθεί στο φύλο είναι ευρύτερα διαθέσιμα.
Είναι απογοητευτικό, είπε, ότι μόνο 6 από τις 20 χώρες έχουν μέχρι στιγμής δημοσιεύσει μια τέτοια κατανομή για αριθμούς υποθέσεων και θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Global Health 50/50, την οποία ηη Hawkes οδηγεί, και το CNN. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί», δήλωσε η Hawkes. «Πρέπει να έχουν αυτά τα δεδομένα, απλώς δεν τα παρουσιάζουν με αυτόν τον τρόπο».
Πηγή: theguardian.com