Η επιτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη φάση με αιχμή του δόρατος τον Σωτήρη Τσιόδρα επικαθορίζει και το πολιτικό σκηνικό.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ένα ανάλογο σχήμα και επιτροπή και για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης μετά τη Σύνοδο Κορυφής φτιάχνει ένα νέο πολιτικό όπλο που προσθέτει πολιτικό πλεονέκτημα. Και η αξιωματική αντιπολίτευση διαβάζει έτσι το νέο δεδομένο. Δεν είναι καθόλου τυχαία, για παράδειγμα, η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου – κατεξοχήν υπερασπιστή της πολιτικής έναντι του τεχνοκρατισμού – στην «επιτροπή σοφών για την οικονομία».
«Μια νέα επιτροπή με νέους “σοφούς” δεν αποτελεί και ακριβώς ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο βασικούς υπουργούς των Οικονομικών και της Οικονομίας», έγραψε στη δημόσια παρέμβασή του στα κοινωνικά δίκτυα. Βέβαια στο ίδιο κείμενο λέει κάτι που έχει ενδιαφέρον: «Οσο για το ποιοι σοφοί θα συνδράμουν στην αξιοποίηση του πακέτου, εμείς θα προτείναμε οικονομολόγους που έχουν επικεντρωθεί στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Και θα βλέπαμε με μεγάλη καχυποψία όσους θεωρούσαν τα Μνημόνια και τα μέτρα τους ως ευλογία».
Είναι κοινός τόπος πως και στην Κουμουνδούρου αναζητούν τον… Τσιόδρα τους. Για την ακρίβεια, εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας δίνει βάση περισσότερο στο πόσο είναι πειστικό το κάθε επιμέρους σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να ασπάζεται μια άποψη – όχι κομματικών – για σκιώδη κυβέρνηση με οργανωμένο πλάνο ανά χαρτοφυλάκιο. Σε αυτή την πιο ειδική αντιπολίτευση υπάγεται και το σχέδιο «Μένουμε Ορθιοι 2» και βέβαια εδώ παίρνουν κυρίως πόντους οι πιο τεχνοκράτες συνεργάτες του που σταθερά συνομιλούν μαζί του, παράλληλα με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του.
Οι σύμβουλοι
Για παράδειγμα, νέο πρόσωπο στον στενό πυρήνα του, σύμβουλός του αλλά με πείρα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο Παναγιώτης Κορκολής. Υπήρξε γενικός γραμματέας για θέματα δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ και σήμερα έχει αποσπαστεί κατευθείαν ως σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα. Εχοντας άριστες σχέσεις με τους προεδρικούς αλλά και με τον Χαρίτση, τον Σταθάκη, τον Δραγασάκη και τον Τσακαλώτο, ο Κορκολής είναι από εκείνα τα στελέχη που δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές έριδες του κόμματος και ανήκει σε μια χορεία νέων στελεχών που έχουν άλλη οπτική για την πολιτική.
Ο ίδιος ανήκει και στις δύο ομάδες (τεχνική και πολιτική) που επεξεργάζονται υπό τον Γιώργο Σταθάκη το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει χρονοδιάγραμμα τα τέλη Ιουνίου μετά τις νέες επεξεργασίες που γίνονται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στη χώρα. Εχει σημασία να πούμε πως ο Κορκολής δραστηριοποιείται στο Ινστιτούτο ΕΝΑ του Γιάννη Δραγασάκη, φυτώριο νέων επιστημόνων και πιο τεχνοκρατικών φωνών για την Αριστερά.
Συνομιλητής του Τσίπρα και με ρόλο στα κείμενα είναι και ο πρώην υφυπουργός, με γνώση της αγοράς, Δημήτρης Λιάκος. Στην ομάδα για την τεκμηρίωση δεδομένων και όψεων της πολιτικής γραμμής κυρίως σε θέματα οικονομίας είναι και ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, που επίσης επί ημερών κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ είχε διατελέσει γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης και έχει πείρα από την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος.
Οι παραπάνω δεν έχουν μετοχή στις έριδες της Κουμουνδούρου, δεν συνιστούν ενιαία ομάδα, αλλά έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που σε αυτή τη συγκυρία θέλει ο Αλέξης Τσίπρας για να βρει τον βηματισμό της παραγωγικής του ρητορικής κατά της κυβέρνησης. Ακόμη και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους οινοπαραγωγούς επέλεξε να τον συνοδεύει ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, που επίσης έχει μια πιο τεχνοκρατική ματιά στα πράγματα, παρά το γεγονός πως είναι πιο κομματικός από τους προηγούμενους.