Πολιτική σύγκρουση και κόντρες για την απολιγνιτοποίηση στην Δ. Μακεδονία

Μετά την προχθεσινή επεισοδιακή ημέρα με έντονες διαμαρτυρίες για την παρουσία Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη στην Πτολεμαΐδα, η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «κροκοδείλια δάκρυα» για να εισπράξει πληρωμένη απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα FM σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά από άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ ξέρουν ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που δρομολόγησε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε, ακριβώς διότι ο λιγνίτης δεν είναι πια διαμάντι και πετράδι, είναι βαρίδι για όποιον τον έχει».

Ο υπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα της απολιγνιτοποίησης και σημείωσε ότι τη δεύτερη φορά που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να πουλήσει τις λιγνικτικές μονάδες «μπορούσε να γίνει η πώληση και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Επομένως, το ότι θυμήθηκαν τώρα ότι πρέπει να κρατήσουμε το λιγνίτη, έστω και για κάποια περισσότερα χρόνια, νομίζω ότι δείχνει σαν να μην κατάλαβαν καν τι έγινε πριν από μερικούς μήνες από τους ίδιους».

Χαρακτήρισε, επιπλέον, απολύτως κατανοητές τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζόμενων της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπεβλήθη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη «και ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ήταν εκεί δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός».

Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπενθύμισε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση συμμετείχε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική, η οποία δήλωσε δημόσια ότι τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα είναι από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. «Ένα ποσό που δεν νομίζω ότι είναι ευκαταφρόνητο, αν και εμείς θα αγωνιστούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο», κατέληξε.

«Εγκληματικό το σχέδιο Μητσοτάκη»
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίδραση ήρθε με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα στη δυτική Μακεδονία. Χωρίς μελέτη για την ομαλή μετάβαση στη μετά-λιγνιτική εποχή. Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χρηματοδοτήσεις».

Κάνουν λόγο για ουτοπικά χρονοδιαγράμματα που έχουν στόχο να κρύψουν το ξεπούλημα των ενεργειακών εταιρειών και δικτύων.

«Χωρίς σχεδιασμό για την αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων και ορυχείων. Χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία. Χωρίς αποδοχή της πρότασής μας να ενταχθεί η περιοχή σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο. Με προειλημμένες αποφάσεις χωρίς την τοπική κοινωνία» σημειώνουν και καλούν τον πρωθυπουργό «να υποχωρήσει από την σκανδαλώδη επιλογή του που ευνοεί λίγους και εκλεκτούς, που υποθηκεύει συνολικά την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ένταση και διαμαρτυρίες στην  Πτολεμαΐδα
Η χθεσινή ημέρα ήταν γεμάτη ένταση στην Πτολεμαΐδα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων ως αντίδραση στην παρουσία Χατζηδάκη και Γεωργιάδη στην περιοχή.

Μάλιστα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κατήγγειλε την κυβέρνηση και την αστυνομία για χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών.