Πόσο «κακός» μπορεί να γίνει ένας υπνάκος μέσα στην ημέρα – Tips για το τέλειο power nap

Μια καθηγήτρια ψυχικής υγείας εξηγεί ποιες είναι οι αιτίες της μεσημεριανής νύστας αλλά και πώς να απολαύσετε ένα power nap χωρίς να διαταράξετε τον βραδινό σας ύπνο

Η αίσθηση νύστας το μεσημέρι είναι κάτι που έχουμε όλοι μας βιώσει. Είναι η κλασική στιγμή της ημέρας που τα βλέφαρα βαραίνουν και η συγκέντρωση χάνεται. Πολλές φορές μπορεί να αποδοθεί στην κούραση ή τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, όμως, όπως εξηγεί η Καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας, Δρ. Talar Moukhtarian από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Warwick σε άρθρο της στο The Conversation, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που μας κάνουν να νυστάζουμε το μεσημέρι. Παράλληλα, προτείνει τρόπους για να ξεκουραστούμε αποτελεσματικά, χωρίς να χαλάσουμε τον βραδινό ύπνο.

Είναι φυσιολογικό να νυστάζουμε το μεσημέρι;

Η νωχελικότητα που νιώθουμε το μεσημέρι, συνήθως μεταξύ 1 μ.μ. και 4 μ.μ., δεν είναι κάτι που οφείλεται μόνο στο φαγητό. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι αποτέλεσμα της φυσικής κυκλικής διαδικασίας του οργανισμού μας, που λέγεται «κιρκάδιος ρυθμός». Ο οργανισμός μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι που επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η φυσική πτώση στην ενέργεια το μεσημέρι είναι απολύτως φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους, ανεξαρτήτως άλλων παραμέτρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, το σώμα μας νιώθει έτσι όχι μόνο λόγω της κούρασης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το μεσημέρι είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία το βιολογικό μας ρολόι μάς οδηγεί σε μια φυσική ανάγκη για ξεκούραση. Έτσι, το power nap μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ενέργειας, εφόσον γίνει σωστά.

Η ειδικός αναφέρει πως ένας σύντομος σε διάρκεια ύπνος, δηλαδή διάρκειας 10 έως 30 λεπτών, μπορεί να είναι πραγματικά ωφέλιμος. Τέτοια σύντομα power naps συμβάλλουν στην αναζωογόνηση του οργανισμού, αυξάνοντας την εγρήγορση και τη συγκέντρωση, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μνήμη και την παραγωγικότητα. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη διάθεση και να μειώσουν το άγχος.

Από την άλλη πλευρά, ο μεσημεριανός ύπνος μεγαλύτερης διάρκειας, δηλαδή εκείνος που ξεπερνά τα 30 λεπτά, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν ξυπνήσετε από βαθύ ύπνο – γνωστός και ως slow-wave sleep (SWS) – μπορεί να αισθανθείτε πολύ πιο κουρασμένοι, νωθροί ή ακόμα και ζαλισμένοι. Η Δρ. Moukhtarian τονίζει πως το ξύπνημα από αυτόν τον τύπο ύπνου προκαλεί «υπνηλία ύπνου» και μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σας για αρκετές ώρες.

Επιπλέον, ο πολύωρος ύπνος, αν πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα, μπορεί να αναστείλει τη φυσική ροπή για ύπνο, που είναι υπεύθυνη να σας κάνει να νιώσετε την επιθυμία να κοιμηθείτε το βράδυ. Επομένως, ο μεσημεριανός «υπνάκος» πρέπει να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην επηρεάσετε τον βραδινό ύπνο.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com